Januari 2014

14 juli 2020, 11:55

Midden-Limburg_10012014_Annie-Sampers-Geraeds_crop
Midden-Limburg_10012014_Annie-Sampers-Geraeds_crop
Midden-Limburg_10012014_Annie-Sampers-Geraeds_crop

Van winterweer was in de maand januari nauwelijks sprake. Vooral de eerste 10 dagen was het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. De maand komt met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden (dezelfde maandgemiddelde als in 1916) op een gedeelde 7e plaats in warmste januarimaanden sinds de start van de metingen in 1833.

De warmste januarimaandtemperatuur dateert van 2007. In de eerste maand van het jaar was het toen gemiddeld 7,2 graden. De temperatuur kwam de afgelopen januari in Ukkel nauwelijks onder het vriespunt uit. Slechts twee dagen werd vorst gemeten en kouder dan -0,5 graden werd het niet. Vorig jaar waren dat nog 16 vorstdagen! Bovendien kwam de temperatuur toen 11 dagen niet boven het vriespunt.

Buien in de zachte lucht

De maand begon wisselvallig en relatief warm: een stevige stroming voerde zachte lucht aan uit het zuidwesten. Dat in de zachte lucht ook stevige buien kunnen ontstaan werd ervaren op vrijdag 3 januari. Er trokken zware buien met (zeer) zware windstoten over het westen van het land. Vooral in de Denderstreek, maar ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen, ontstond schade door de windstoten. In Sint-Lievens-Houtem en in Zeneken-Dorp in de gemeente Lochristi veroorzaakten windhozen veel schade. Ook in Mechelen en in de Kempen ontstond schade door de stevige windstoten.

Rustiger periode

Na de eerste anderhalve week met vrij veel wind werd het tijdelijk rustiger en droger weer, met iets lagere temperaturen. De zon liet zich enkele dagen regelmatig zien.

Halverwege de maand was het enkele dagen somber en nat, met zaterdag de 18e als positieve uitzondering, met droog en vrij zonnig weer. Er volgden opnieuw wisselvallige dagen en de temperatuur zette een daling in.

Uiteindelijk komt de maand met 70,1 mm neerslag iets droger uit dan de 76,1 mm die normaal in januari valt. Wel viel de neerslag verspreid over veel dagen: 24 tegen 19 normaal. Met 58,97 uur zon zijn we bijna exact op het langjarig gemiddelde van 58,57 uur uitgekomen.

Ukkel_jan2014
Ukkel_jan2014

Opnieuw stevige buien

Het westen van het land kreeg zaterdagavond 25 januari voor de tweede keer in de maand met pittige buien te maken. Vooral over de provincies West- en Oost-Vlaanderen trokken onweersbuien, waarbij ook zware windstoten voorkwamen. Op diverse plaatsen werd stormschade gemeld. In Sint-Michiels, bij Brugge, veroorzaakte een windhoos veel schade. Ook in Rekkem en Wevelgem en in Aalter werd melding gemaakt van schade door windhozen.

De laatste dagen van de maand werd het nog licht winters met soms wat smeltende sneeuw. In de Ardennen viel de laatste anderhalve week vaker (smeltende) sneeuw. Ukkel kende uiteindelijk slechts één dag met sneeuwval tegen 4 normaal in januari.

Bronnen: Het Nieuwsblad | Foto: Annie Sampers Geraedts

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht