Juli 2014

14 juli 2020, 11:55

brussel-zomer
brussel-zomer
brussel-zomer

De afgelopen maand was het gemiddeld een graad warmer dan normaal in Ukkel. Ook was het behoorlijk nat met 117,2 mm tegen 73,5 normaal. Andere plekken in België hadden nog meer neerslag met plaatselijk serieus wateroverlast tot gevolg.

Nat begin, heet midden van de maand

De eerste tien dagen van de maand was het behoorlijk nat. De grootste dagsom viel in Ukkel op 9 juli met 36,5 mm. Halverwege de maand werd het droog en ook flink warm. Met twee tropische dagen (32,9 graden op de 18e en 31,5 graden op de 19e) kwam het net niet tot een officiële hittegolf. In de nacht tussen deze twee tropisch warme dagen in bleef de temperatuur zeer hoog. De minimumtemperatuur lag deze nacht op 21,8 graden.

Ukkel-juli-2014
Ukkel-juli-2014

Plaatselijk zeer nat einde van de maand

In de periode 27-29 juli viel lokaal extreem veel water. Vanaf zondagmiddag tot maandagochtend viel vooral in de westelijke delen van het land op verschillende plaatsen meer dan 50mm regen. In meerdere steden en dorpen kwamen straten blank te staan.

Dinsdag de 29e viel in het binnenland plaatselijk zeer veel regenwater. Enkele rivieren traden buiten hun oevers en vooral Itter in Waals-Brabant werd zwaar getroffen. Het regenwater stroomde vanaf de omliggende hellingen naar het dorpscentrum en in sommige delen van de stad stond 3 meter water.

Normale hoeveelheid zon

Zeer zonnige perioden met enkele dagen na elkaar meer dan 10 uur zon per dag werden afgewisseld door vrijwel zonloze perioden. Vooral van 8 tot en met 13 juli was de zon nauwelijks te zien. Uiteindelijk scheen de zon met 194 uur net iets minder dan de voor juli normale 200 uur.

Recordjaar 2006

De, met afstand, heetste maand ooit gemeten in België was juli 2006. De gemiddelde temperatuur lag toen rond 23 graden (dit is dus inclusief alle nachtelijke waarden). De gemiddelde maximumtemperatuur was maar liefst 28, 6 graden. Met 314 uur in totaal scheen de zon in deze maand meer dan 10 uur per dag!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht