Maart 2014

14 juli 2020, 11:55

Brugge2
Brugge2
Brugge2

De voorbije maartmaand is er eentje om niet gauw te vergeten. Vorig jaar was het nog historisch koud in maart. Dit jaar beleefden we het andere uiterste. Na een zacht verlopen winter brak de lente uitbundig door. Het werd de op twee na warmste maartmaand ooit. Daarnaast was het zeer droog en zeer zonnig.

Vroegste warme dag ooit

Vanaf het begin van de maand brak de lente door met flink veel zonneschijn en temperaturen die hoog opliepen. Zo werd het op 9 maart voor het eerst meer dan 20 graden in Ukkel: een officiële warme dag.  Niet eerder beleefden we zo vroeg in het jaar een officiële warme dag. Later in de maand volgden nog meer warme dagen. Het totaal aantal warme dagen is uitgekomen op 5. Een bijzonder hoog aantal voor maart!

De maand maart kende enkele korte dipjes met lagere temperaturen, minder zon en wat regen. Over het algemeen was het echter zonnig en droog met warme dagen en koude nachten. De gemiddelde temperatuur in Ukkel is uitgekomen op 9,3 graden tegen 6,8 normaal. Het record van 9,5 graden (1957 en 1991) blijft daarmee net overeind.

BE_maart
BE_maart

Zonovergoten en zeer droog

Dat het bijzonder zonnig was zal niemand ontgaan zijn. In Ukkel scheen de zon ruim 197 uur tegen circa 115 uur normaal.  Dit is bijna evenveel zon als in een normale julimaand. Een zonrecord levert het echter niet op, wel een vijfde plaats. De zonnigste maartmaand ooit staat op naam van 1931 met 214 uur zon.

De maand verliep ook zeer droog met in Ukkel slechts 18 mm neerslag. Goed voor een top-10 notering in de lijst met droge maartmaanden sinds 1833. In 1993 viel slechts  4 mm regen; de droogste maart ooit.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht