November was koud en vrij somber

01 december 2021, 17:50

Weeroverzichten
November 2021 was koud, droog en vrij somber

Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden in Ukkel verliep november koud. Normaal is het deze herfstmaand met 7,2 graden bijna een graad zachter. Daarnaast was november een droge maand met op het hoofdstation nabij Brussel slechts 34 millimeter tegenover de gebruikelijke 76 millimeter. Verder verliep november somber met 56 zonuren, wat 9 uur minder is dan normaal.

November werd gekenmerkt door zeer rustig weer en dat resulteerde in een vrij bewolkte, koude en droge maand. De hoogste temperatuur die in ons land werd gemeten was 14,2 graden en dat was al op de eerste dag van november. Die waarde werd behaald in Koersel en Kuringen. Dat het geen enkele dag 15 graden of meer was, is de voorgaande jaren niet voorgekomen. In 2020 werd het op verschillende plaatsen zelfs 20 graden in november, wat overigens zeer uitzonderlijk was.

In Ukkel was de hoogste temperatuur deze maand 12,8 graden. Sinds 1976 is de hoogste maximumtemperatuur in november op het hoofdstation niet meer zo laag geweest. Het koudste plekje van ons land was Givry met op de 24e een minimumtemperatuur van -5,4 graden. In Ukkel heeft het twee keer gevroren, wat een dag minder is dan normaal.

Temperatuur Ukkel november 2021
Temperatuur Ukkel november 2021

Droge maand met regionale wateroverlast

In grote delen van België viel slechts 20-40 millimeter, wat de helft is van normaal. Hoewel het zo droog was, valt op dat het totaal aantal droge dagen gering was. Zo regende het in Ukkel op 17 dagen. Vaak was dit in de vorm van lichte regen of motregen, wat de lage maandsommen verklaart.

Richting het einde van de maand ging het harder regenen. Vooral West-Vlaanderen kreeg met flinke buien te maken, waardoor het neerslagtotaal in grote delen van de provincie uitkwam op 100-140 millimeter. De grote hoeveelheid regen in slechts een paar dagen tijd veroorzaakte wateroverlast. Zo trad de IJzer buiten haar oevers en kwamen verschillende gebieden in de Westhoek blank te staan.

Neerslag Ukkel november 2021
Neerslag Ukkel november 2021

Het natte weer aan het eind van de maand leverde in de Ardennen de eerste sneeuw van het winterhalfjaar op. Dat gebeurde op de 25e, maar ook de dagen daarna kwam het tot sneeuw. Uiteindelijk lag in de Hoge Venen maximaal 14 centimeter. In Vlaanderen kleurden alleen de Vlaamse Ardennen wit.

Zon Ukkel november 2021
Zon Ukkel november 2021

Vrij sombere maand

De zon liet het in november regelmatig afweten. In grote delen van het land kwam de hoeveelheid zonneschijn daardoor rond, of iets onder normaal uit. Het somberst was het in de Kempen met ongeveer 90% van de gebruikelijke hoeveelheid zonneschijn. Opvallend is de zon ten zuiden van Samber en Maas juist vaker scheen dan normaal. Daarbij was de meeste zonneschijn voor Belgisch Lotharingen en de regio Bastenaken.

In Ukkel verliepen 11 dagen geheel zonloos en scheen de zon op nog eens 4 dagen slechts één hele minuut. Maar 8 dagen brachten meer dan 4 uur zonneschijn op het hoofdstation.

Hoofdfoto: Jos Hebben

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue