December was nat en somber met gemiddeld normale temperaturen

02 januari 2023, 14:24

Weeroverzichten
December was een kletsnatte maand, vooral het laatste deel. Foto: Ben Saanen

De maand kende twee gezichten. Van winterse kou tot lenteachtige temperaturen en gemiddeld over de hele maand leverde dat een temperatuur op van 4,2 graden tegen 4,3 normaal. Er viel 111 mm regen tegen 87 normaal en de zon scheen 38 uur tegen 49 normaal. In dit overzicht lees je hoe december 2022 verliep.

De eerste 18 dagen van de maand verliepen over het algemeen kouder dan wat gebruikelijk is. Van 8 tot en met 18 december daalde de temperatuur in 11 opeenvolgende nachten tot onder nul. De laatste keer dat we een dergelijke vorstperiode hadden in de maand december was in 2010. Toen daalde de temperatuur van 12 tot en met 27 december op 16 dagen achtereen tot onder nul.

Sinds 18 december volgde een snelle overgang naar een duidelijk zachtere periode. De overgang was fors op 18 en 19 december. Zondagochtend 18 december vroor het in Ukkel nog 6,8 graden, maandagavond 19 december was het 12,3 graden boven nul. Een verschil dus van ruim 19 graden in minder dan 48 uur tijd.

Elf vorstdagen en geen enkele winterse dag

De gemiddelde temperatuur bleef lange tijd ruim onder het klimatologische gemiddelde, maar de zeer zachte dagen aan het eind van de maand zorgde ervoor dat de maand nagenoeg normaal verliep. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 4,2 graden tegen 4,3 graden normaal. Op elf dagen daalde de temperatuur tot onder nul tegen negen normaal en er werd geen enkele winterse dag genoteerd met een maximumtemperatuur het hele etmaal onder nul. Normaal is dat op twee dagen het geval.

Niet eerder zo zacht aan het eind van december

Op de laatste dag van de maand steeg de temperatuur in Ukkel naar 16,3 graden. Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Ukkel in de laatste 10 dagen van de maand. Het vorige record was 14,8 graden en werd genoteerd in 1977. In Diepenbeek, Kuringen en Zepperen werd het op de laatste dag van de maand 17,5 graden. De laagste temperatuur in Ukkel was -6,8 graden en werd op 18 december genoteerd. De landelijk laagste waarde werd in Elsenborn genoteerd. Op 15 december daalde het kwik naar -15,5 graden.

Regen viel vooral in de tweede helft van de maand

In totaal viel er in Ukkel 111 millimeter neerslag tegen 87 normaal. Het overgrote deel hiervan viel in de tweede helft van de maand, want tijdens de eerste 15 dagen viel er slechts 12 mm. De overige bijna 100 mm viel sinds 18 december. Vooral 20, 23 en 25 december viel veel regen en werd in Ukkel meer dan 10 mm genoteerd. Op Kerstdag viel zelfs 23 mm.

Landelijk viel de grootste neerslaghoeveelheid op 21 december. In Bièvre werd 49 mm opgevangen in de regenmeter. Gemiddeld over het land viel er een redelijk normale hoeveelheid neerslag en op de meeste plaatsen viel tussen 80 en 100 mm. Het natst was het in het zuidoosten met lokaal in de provincie Namen meer dan 160 mm. In totaal werd op twee dagen onweer geregistreerd.

Op 5 december viel de eerste sneeuw van het seizoen in Ukkel. In de rest van het land sneeuw het op twaalf dagen. In Mont-Rigi lag van 2 tot en met 20 december een gesloten sneeuwdek. Op 5 december werd het dikste pakket genoteerd met maximaal 14 cm.

Sombere maand

De zon scheen in Ukkel slechts 38 uur tegen 49 uur normaal. Het was pas de derde sombere maand van het jaar. Januari en september waren ook somber, de overige maanden hadden allemaal meer zonuren dan het klimatologische gemiddelde. Op maar liefst 17 dagen kwam de zon in Ukkel helemaal niet tevoorschijn. De zonnigste periode werd tussen 12 en 17 december genoteerd. De zon scheen in totaal toen 27 uur.

Meer overzichten vind je hier.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht