Februari was vaak regenachtig

28 februari 2022, 11:45

Weeroverzichten
Op veel plaatsen is het kletsnat door de vele regen die is gevallen. Foto: Noël Ryckmans

Onstuimig weer bracht veel regen en wind met zich mee en februari verliep op veel plaatsen natter dan normaal. Met een maandgemiddelde temperatuur van 6,7 graden was het behoorlijk zacht in vergelijking met de gebruikelijke 4,2 graden. Het einde van de maand verliep rustig en zonovergoten, waardoor het aantal zonuren rond het gemiddelde uitkomt.

Het temperatuurverloop van de afgelopen maand laat over het algemeen weinig grote schommelingen zien. De maximumtemperatuur kwam vaak rond 10 graden uit. De warmste dag in Ukkel was 16 februari, toen werd het 13,1 graden. Tijdens perioden met veel bewolking koelde het ’s nachts nauwelijks af en het verschil met overdag bedroeg slechts enkele graden. Heldere nachten, zoals de laatste dagen van de maand het geval was, zorgden voor een sterke afkoeling tot waarden rond het vriespunt.

Het verloop van de temperatuur in februari
Het verloop van de temperatuur in februari

Net als januari zachter dan normaal

Het geringe temperatuurverschil tussen dag en nacht draagt bij aan de relatief hoge maandgemiddelde temperatuur. Met 6,7 graden is het flink zachter in vergelijking met de gebruikelijke 4,2 graden voor februari. Van een uitzonderlijke zachte maand is ook weer geen sprake. Februari 2002 is met 7,2 graden nog altijd de zachtste februari ooit gemeten op het hoofdstation in Ukkel.

Regen en wind

Het zachte weer ging samen met een onstuimig weerbeeld. Het hoogtepunt was storm Eunice die op 18 februari langstrok. Normaalgesproken waait het in februari met een gemiddelde van 4,0 m/s. Door het onstuimige weer komt het gemiddelde dit jaar hoger uit met waarden rond 5 m/s.

Daarnaast regende het soms stevig door en de maand verliep natter dan gemiddeld. De regenmeters in Ukkel verzamelden 94,2 millimeter. Waarden rond 65 millimeter zijn normaal voor februari. Op 6 februari was het kletsnat en viel al een derde van het maandgemiddelde: 24,3 millimeter.

Neerslagsom per dag in februari, gemeten in Ukkel.
Neerslagsom per dag in februari, gemeten in Ukkel.

Het neerslagpatroon laat wel verschillen binnen het land zien. In West-Vlaanderen en Henegouwen viel veelal een gebruikelijke hoeveelheid. Langs de Franse grens was het met waarden tussen 40 en 50 millimeter zelfs iets aan de droge kant. De meeste neerslag viel in de hogere landsdelen. In Recht, vlak bij Sankt Vith, piekte de neerslagsom naar 162 millimeter. Ook in Belgisch Lotharingen werd op veel plaatsen twee keer zoveel regen als gemiddeld gemeten.

Aantal zonuren per dag in Ukkel
Aantal zonuren per dag in Ukkel

Zonnig einde van de maand

Na regen komt zonneschijn! Het einde van de maand stond in het teken van rustig en zonovergoten weer en droeg nog even flink bij aan het aantal zonuren. Nu de winter langzaamaan ten einde komt, worden de dagen steeds langer en komt het aantal zonuren weer rond of boven 10 uur per dag uit. In zijn totaliteit scheen de zon vrijwel net zo veel als we van februari gewend zijn met ongeveer 83 zonuren.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht