December 2023 verliep zacht en ronduit nat

02 januari 2024, 11:10

Weeroverzichten
December verliep ronduit nat. Foto: Willem van Nunen

Met een gemiddelde temperatuur van 7,0 graden tegen 4,3 normaal verliep december zeer zacht. Slechts twee decembermaanden verliepen nog zachter. Verder was de maand nat met in Ukkel 102 millimeter tegen 87 normaal. De zon hebben we niet vaak gezien. Met slechts 20 zonuren tegen 48 normaal was het dan ook een zeer sombere maand. Slechts acht keer was het nog somberder in december.

Ondanks een licht winterse start van de maand is de gemiddelde temperatuur van de maand december fors hoger uitgekomen dan gebruikelijk. Dit hebben we vooral te danken aan het verloop van de laatste drie weken van december. Uiteindelijk is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 7,0 tegen 4,3 normaal. Daarmee komen we een gedeelde derde plek terecht van warmste decembermaanden ooit gemeten. Het record stamt uit 2015. Toen was de gemiddelde temperatuur maar liefst 9,6 graden.

Drie vorstdagen en geen enkele winterse dag

We noteerden deze maand slechts drie dagen waarbij de temperatuur onder het vriespunt uitkwam tegen negen normaal. Daarnaast werd geen enkele winterse dag genoteerd met een maximumtemperatuur het hele etmaal onder nul. Normaal is dat op twee decemberdagen het geval.

De laagste temperatuur in Ukkel werd gemeten op 2 december en bedroeg -4,1 graden en de hoogste temperatuur werd gemeten op 23 december met 12,2 graden. Landelijk gezien was de laagste temperatuur -9,3 graden gemeten in Sankt Vith op 3 december. De hoogste temperatuur werd gemeten in Bassevelde en was 13,9 graden.

Natte maand

We hebben een kletsnatte maand achter de rug. In totaal viel in Ukkel 102 millimeter neerslag tegen 87 normaal. Vooral de dagen rondom kerst was het zeer nat. Op 24 december viel in Ukkel 14,9 mm en op eerste kerstdag viel maar liefst 17,1 mm neerslag. Ook 19 december verliep kletsnat met 14 mm. Dit kwam vooral door een doorstaande westen- tot zuidwestenwind, waarbij bijna dagelijks buien of regengebieden vanaf de Atlantische Oceaan richting ons land werden aangevoerd.

In Ukkel viel op één dag sneeuw. Op 2 december. Dit zorgde voor een sneeuwdek van centimeter op 3 en 4 december. In Mont-Rigi lag een aaneengesloten sneeuwdek van 1 t/m 9 december. De maximale sneeuwdikte bedroeg hier 17 centimeter.

Opnieuw een zeer sombere maand

Net als de maand november bleef de zon deze maand vaak schuil achter de wolken. De zon scheen slechts 20 uur tegen 48 normaal. Sinds het begin van de metingen waren er slechts acht jaren met nog minder zonuren. December 2017 is de somberste decembermaand ooit met slechts 10,5 zonuren.

We beleefden afgelopen maand geen enkele dag met een heldere hemel. Ook beleefden we maar liefst 27 zwaarbewolkte dagen tegen 21 normaal.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht