Duizenden mensen ontheemd door zware regenval in Myanmar

10 oktober 2023, 10:39

Wateroverlast
Door hevige regenval Myanmar staan straten blank. Foto: AFP / SAI AUNG MAIN

Veel inwoners van Myanmar hebben hun huis moeten verlaten vanwege stortbuien die straten onder water hebben gezet. Volgens de autoriteiten werden in de stad Bago zo'n 14.000 mensen dinsdag gedwongen om hun huizen te verlaten.

Op beelden is te zien hoe inwoners door het hoge water waden of in bootjes of op rubber banden op het water drijven. "Ik had deze hoeveelheid water niet verwacht", zei Bago-inwoner Chit Nyunt tegen persbureau AFP. "Ik heb nog nooit zoiets gezien". Volgens het door de staat gesteunde Global New Light of Myanmar werden bijna 5.600 mensen ondergebracht in tijdelijke opvangcentra van de lokale overheid. Door het hoge water overstroomden ook de onderste verdiepingen van het lokale ziekenhuis van Bago.

Zondag meldden de autoriteiten dat er in 24 uur 200 millimeter regen was gevallen in de regio Bago, ten noordoorsten van Yangon. Dat was een record voor de maand oktober. Ook in de nacht naar dinsdag bleef het hevig regenen.

In Myanmar komen tijdens het regenseizoen vaker hevige regenbuien voor. Wetenschappers zeggen dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering weerpatronen sterker maakt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht