Betere periode breekt aan voor verregende gebieden in westen

20 november 2023, 13:24

Wateroverlast in Woumen, nabij Diksmuide (België). Foto: ANP / Kurt Desplenter / Belga / AFP

Ons land is nog niet helemaal af van alle waterproblemen die het land momenteel kent. Vorige week viel er extreem veel regen, met name in West-Vlaanderen. Er staat nu een periode met gunstiger weer op het programma.

Vandaag trekt opnieuw een regengebied van west naar oost het land. Hierbij valt zo'n 5 tot 10 millimeter regen. Geen grote hoeveelheden dus, maar het zal de situatie in elk geval niet verbeteren. Dinsdag volgen nog een paar buien, maar daarna is het op woensdag en donderdag droog. Daarmee komt er dus tijd om het water geleidelijk af te gaan voeren en de waterpeilen te laten zakken.

Vrijdag buien, maar weinig in de westhoek

Vanaf vrijdag kan het vanuit het noordwesten weer gaan regenen, maar daarmee wordt juist het westen van het land vaak gemist. Er lijkt echt een betere periode aan te breken voor de gebieden die getroffen zijn door wateroverlast.

Lees ook: Weekverwachting: veel verschillen deze week

De watersnood van vorige week wordt waarschijnlijk officieel als ramp aangeduid door de Vlaamse regering. Dit houdt in dat getroffen boeren een aanvraag kunnen doen voor een tegemoetkoming bij het Vlaamse Rampenfonds. Premier Jan Jambon van Vlaanderen heeft hier, onder meer bij het nationale weerinstituut KMI, advies over gevraagd. Zo'n 25 huizen moesten worden ontruimd en langs het kanaal Gent-Brugge zakte een dijk deels in.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht