Pas op voor verbranden: zonkracht 4 tot 6 verwacht

10 april 2024, 08:16

Zon
Het is weer tijd voor zonnebrandcrème. Foto: Albert Thibaudier

Vanaf vrijdag is het een aantal dagen vrij zonnig en de eerste dagen ook warm lenteweer. Waarschijnlijk ben je weer lang buiten voor een wandeling of fietstocht of zit je lekker in de tuin of op een terras. Let wel op de zonkracht, want die is voor het eerst dit jaar hoog. Er wordt zonkracht 4 tot 6 verwacht en de ongewende huid kan in 15 tot 40 minuten verbranden.

Op deze woensdag is het droog en schijnt de zon flink. In de namiddag komen ook flink wat stapelwolken tot ontwikkeling. De temperatuur loopt op naar 10 tot 16 graden en de zonkracht is 3 tot 4. Als je lang buiten bent is insmeren al een goed advies, want de ongewende huid kan met 30 tot 60 minuten verbranden. Donderdag is het bewolkt en valt af en toe wat regen en is van verbranding geen sprake.

Vanaf vrijdagmiddag zijn er flinke zonnige perioden en doordat de temperaturen flink stijgen zullen mensen weer lang buiten zijn en ligt verbranding op de loer. Vrijdag is de zonkracht op veel plaatsen 5 en zaterdag is op grote schaal sprake van zonkracht 5 en in het uiterste zuiden is de zonkracht afgerond 6. De onbeschermde huid kan met 15 tot 40 minuten verbranden. Zondag wordt zonkracht 4-5 verwacht en is het minder warm, maar ook dan kun je tijdens zonnige perioden nog makkelijk verbranden.

Doordat de temperaturen vrijdag en zaterdag stijgen naar waarden omstreeks 20 graden zijn je armen en benen waarschijnlijk weer onbedekt. Smeer je dan goed in met zonnebrandcrème, of mijd de zon midden op de dag.

In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten smeer je dan in met een voldoende hoge factor zonnebrandcrème.  Voorbeeld: Een volwassen persoon met een vrij lichte huidkleur gaat bij zonkracht 5 de zon in. Dit betekent dat hij 20 minuten onbeschermd kan zonnen. Wanneer deze persoon zonnebrandcrème met factor 20 smeert kan hij 20 x 20 minuten = 400 minuten (oftewel ruim 6,5 uur). Hierbij moet het insmeren wel regelmatig herhaald worden en een dikke laag worden aangebracht.
In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten smeer je dan in met een voldoende hoge factor zonnebrandcrème. Voorbeeld: Een volwassen persoon met een vrij lichte huidkleur gaat bij zonkracht 5 de zon in. Dit betekent dat hij 20 minuten onbeschermd kan zonnen. Wanneer deze persoon zonnebrandcrème met factor 20 smeert kan hij 20 x 20 minuten = 400 minuten (oftewel ruim 6,5 uur). Hierbij moet het insmeren wel regelmatig herhaald worden en een dikke laag worden aangebracht.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Zonkracht heeft niets met temperatuur te maken

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Het is dus niet zo dat je snel verbrandt op een hete dag. Juist de koelere dagen met veel zon, zoals in het voorjaar, zijn dan erg verraderlijk. De zonkracht is naast de zonnestand en de bewolking, ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en verbrand je sneller.

Na het weekend wordt de ozonlaag boven ons land dikker en valt de zonkracht weer lager uit. De zonkracht is dan 3-4. Doordat ook de temperaturen flink dalen zijn armen en benen weer bedekt. De verwachting voor de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht