Dit weer kan je verwachten in het lange Hemelvaartsweekend

10 mei 2021, 10:54

Tijdens het komende lange Hemelvaartsweekend ziet het weerbeeld er over het algemeen prima uit. De zon schijnt geregeld, maar elke dag zijn ook buien mogelijk. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 13 en 18 graden en daarmee is het iets kouder dan gebruikelijk voor half mei.

De aanloop naar Hemelvaartsdag is wisselvallig. Op deze maandag trekken buien over het land en een lokale donderslag is daarbij niet uitgesloten. In de namiddag is nog een enkele bui mogelijk, maar over het algemeen is het droog met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt naar 18 tot 20 graden. In de hogere delen van het land is het maximaal 15 of 16 graden.

Ook dinsdag en woensdag is kans op buien met tussendoor ook geregeld zonneschijn. Vooral dinsdag kunnen de buien in de namiddag fel uitpakken en vergezeld gaan met onweer. De temperatuur stijgt naar 13 graden in Hoog-België en naar 17 graden elders. Dinsdag kan het op veel plaatsen in Vlaanderen nog 18 of 19 graden worden.

fietsen, vrij weekend, buitenactiviteiten
Foto: Marc van Wezemael

Foto: Marc van Wezemael

Enkele buien op Hemelvaartsdag

Op de voor velen vrije donderdag zijn er perioden met zon, maar vooral in de namiddag trekken ook enkele buien over het land. Dit kunnen felle buien zijn met kans op onweer. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 16 tot 18 graden. Aan zee is het maximaal 15 graden en in Hoog-België wordt het 13 of 14 graden.

Het daaropvolgende lange weekend laat vergelijkbare temperaturen van 13 tot 18 graden zien. Daarmee is het iets kouder dan gebruikelijk half mei, want temperaturen van 15 tot 20 graden zijn normaal volgens het klimatologische gemiddelde. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en elke dag wel enkele buien. Vrijdag is daarbij ook kans op onweer. Al met al prima weer voor buitenactiviteiten, maar een regenjas, paraplu of poncho kunnen niet thuisgelaten worden.

Hoge zonkracht

De zon zal de komende tijd niet uitbundig schijnen, maar ze is wel regelmatig van de partij. De zonkracht is met 5 tot 6 hoog en dat betekent dat de onbeschermde huid al na een kwartier kan verbranden. Smeer je dan ook goed in als je buiten vertoeft. Lees hier meer over de kracht van de zon.

Foto: Ben Saanen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook