Meteovista
Meteovista

  Stijgende kans op koud en nat winterweer

  Aangemaakt: 11 jan 2019, 15:30 uur

  Voor winterliefhebbers gloort er een lichtpuntje aan de horizon. Na een zacht en vrij somber eerste deel van de winter is eind januari kans op een stuk kouder weer. Daarbij vriest het ’s nachts en komt de temperatuur overdag onder normaal uit. De kans op koud weer met maximumtemperaturen lager dan 3 graden is nu 40%.

  Komende week is het nog zacht met maxima van een graad of 6. Normaal is het halverwege januari 5 à 6 graden. Dit weekend lijkt het zelfs eerder herfst dan winter. Het is buiig met een temperatuur van 6 tot 11 graden.

  Kentering in zicht

  Vanaf vrijdag lijkt er langzaam verandering te komen in het zachte weerbeeld. De kans dat het duidelijk kouder wordt dan normaal neemt toe naar 40%. Daarbij is sprake van nachtvorst en komt de temperatuur overdag waarschijnlijk een paar graden boven nul uit.

  Er lijkt een periode van vuil winterweer aan te breken met dagelijks kans op smeltende sneeuw en gladheid door bevriezing in de nachten. De wind maakt het voor het gevoel kouder.

  IJskoud winterweer met schaatspret is voorlopig onwaarschijnlijk. De kans dat het zowel overdag als ’s nachts blijft vriezen is klein. Richting het eind van de maand stijgt de kans op dit soort ijsdagen.

  Weinig winter

  Tot nu toe was in deze meteorologische winter, die op 1 december begon, nauwelijks sprake van winterweer. Zo vroor het in Ukkel slechts 10 keer, wat normaal is. Dit jaar heeft het nog niet gevroren. In januari hoort het 11,6 dagen te vriezen. Van matige vorst, met temperaturen van -5,1 graden of lager, was op het hoofdstation zelfs nog geen sprake. Van 9 tot 11 december sneeuwde het in ons land. In de nacht van 15 op 16 december trok er een regengebied over het land, waarbij het in het centrum en westen ijzelde. In het oosten ging de ijzel over in sneeuw.

  Door: Marlotte van der Heiden