Veel vallende sterren door meteorenzwerm Leoniden

11 november 2023, 06:30

Astronomie
Bij een donkere en heldere hemel zijn volgende week veel vallende sterren te zien. Foto: Adobe Stock / sborisov

De komende tijd zijn er, bij optimale omstandigheden, veel vallende sterren te zien. Dit hebben we te danken aan de meteorenzwerm Leoniden, waarvan de passage volgend weekend op het programma staat. Wanneer de meeste vallende sterren te zien zijn lees je in dit artikel.

Als jij de komende nachten bij een donkere en heldere hemel naar boven kijkt kan jij zomaar eens een vallende ster zien. De meteoridenzwerm Leoniden bereikt volgend weekend op 18 november zijn maximum. De meteoren van de Leoniden zijn snel en laten opvallende, lichtende sporen achter.

In totaal, inclusief meteoren van andere zwermen, kun je bij een donkere en heldere hemel zo’n 20 tot 30 meteoren per uur zien. De beste plek om te kijken is op een afgelegen plek met weinig lichtvervuiling. Hier kan je maar liefst vier keer zoveel meteoren waarnemen als in de stad!

Mogelijk enkele opklaringen

De piek valt in de nacht van 17 of 18 november, maar ook de dagen daarvoor en daarna zijn al flink wat vallende sterren te zien. Het beste moment om te kijken is meestal rond 5 uur s’nachts, zo’n 3 uur voordat de zon op komt.

Dan moeten de omstandigheden natuurlijk wel goed zijn, en dat is nog vrij onzeker. Het lijkt er in ieder geval niet op dat we volgende week een droge periode tegemoet gaan. Kraakheldere nachten staan dan ook niet op het programma, maar enkele opklaringen behoren zeker tot de mogelijkheden.

Voor alle details over het weer de komende tijd kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht. Ook komen wij volgende week nog met een update of de piek van de Leoniden goed te zien is.

Lees hier tips om de vallende sterren goed te kunnen zien!

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht