Bewolking tijdens piek vallende sterren Geminiden

11 december 2019, 17:48

ANP-sterrenregen-Geminiden-slecht-zichtbaar-e1576082763442
ANP-sterrenregen-Geminiden-slecht-zichtbaar-e1576082763442
ANP-sterrenregen-Geminiden-slecht-zichtbaar-e1576082763442

Dit weekend piekt de meteorenzwerm Geminiden, maar het weer gooit roet in het eten. Tijdens het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag neemt vanaf het zuiden de bewolking toe en raakt de sterrenhemel versluierd. Mogelijk kan in het noorden nog net wel van de vallende sterren worden genoten. Op het hoogtepunt zijn ongeveer 21 vallende sterren per uur te zien. Vanwege de volle maan is dit aantal veel kleiner dan vorig jaar.

Het hoogtepunt van de Geminiden vindt in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Om 1:00 uur ’s nachts verschijnen de meeste vallende sterren de hemel. Zaterdagavond zijn er nog opklaringen, maar vanaf het zuiden neemt de bewolking rap toe. Het noorden houdt het langst opklaringen en daarmee is de kans om meteoren te spotten het grootst. Wie naar buiten gaat om te kijken kan zich beter warm aankleden. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur namelijk maar net boven het vriespunt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag en zondagavond, voor en na de piek dus, zijn vallende sterren van de Geminiden te zien. Wel is het aantal zichtbare meteoren veel kleiner dan in de pieknacht. Bovendien gooit bewolking waarschijnlijk roet in het eten.

Wat zijn de Geminiden?

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar produceren de Geminiden hooguit 21 zichtbare meteoren per uur. Vorig jaar waren dat er nog bijna 110. Ook volgend jaar worden ruim 100 vallende sterren per uur verwacht.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken.

Bron: Meteovista, Arnold Tukkers, hemel.waarnemen.com

Foto: ANP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht