Wintersport: zonnig en koud wintersportweekend in Alpen

11 februari 2022, 11:55

Wintersport
Zaterdag en zondag overdag is het heerlijk weer op de pistes. Foto: Gert-Jan Nijssen

De Italiaanse Alpen zijn toe aan een verse sneeuwlaag, maar dit weekend is het nog vrij zonnig en droog. In dit artikel lees je de nieuwste wintersportverwachting.

Zaterdag en zondag blijft het droog en schijnt de zon volop. Zaterdag is het wel kouder dan de afgelopen dagen. Vooral in Oostenrijk en Italië komt de temperatuur alleen in de dalen overdag net iets boven het vriespunt uit.

Aan de noordkant van de Zwitserse Alpen en in de Jura is op vrijdag een vers laagje van 5 tot 15 centimeter sneeuw gevallen. Op veel plaatsen is het in het weekend prima weer om te genieten van de zon en de sneeuw.

In de loop van het weekend vriest het overdag alleen nog boven de 800 tot 1200 meter in veel wintersportoorden. Alleen in de Italiaanse Alpen blijft het koud.

Prachtige condities in Davos. Foto: Floris Lafeber.
Prachtige condities in Davos. Foto: Floris Lafeber.

Lokaal 40 centimeter verse sneeuw

Na het weekend is het tijdelijk minder fraai met vooral in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen veel bewolking en sneeuw veelal boven de 800 meter. In de Franse wintersportgebieden wordt 10 tot lokaal 40 centimeter verse sneeuw verwacht. De meeste sneeuw is weggelegd voor de Hautes Alpes, maar ook in Portes du Soleil kan 30 centimeter hoger in de bergen vallen.

In Zwitserland wordt de meeste sneeuw verwacht in Wallis en Berner Oberland, 25 tot 30 centimeter. In Graubunden valt hooguit 10 centimeter. Na een lange periode met amper sneeuw worden de Italiaanse Alpen maandag en dinsdag voorzien van een verse sneeuwlaag. In Südtirol is een verse poederlaag van 30 centimeter meer dan welkom.

Eerste blik op de voorjaarsvakantie

In aanloop naar de voorjaarsvakantie zal een westen- tot noordwestenwind het weer blijven domineren. Daardoor wordt in de Italiaanse Alpen in de voorjaarsvakantie weinig verse sneeuw verwacht. Het blijft daar meestal droog en de zon schijnt geregeld. Met het nulgradenniveau rond 1500 meter of hoger overdag lijkt het wel lente.

Sneeuwduinen in Oostenrijk - Brixental. Foto: Jeroen Elferink.
Sneeuwduinen in Oostenrijk - Brixental. Foto: Jeroen Elferink.

Anders is het in de wintersportgebieden aan de noordzijde van de Alpen. In het eerste weekend van de voorjaarsvakantie is het meestal bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. De sneeuwvalgrens is wel vrij hoog, meestal hoger dan 1200 meter. Op zondag 20 februari wordt het waarschijnlijk tijdelijk kouder en kan ook beneden de 800 meter nu en dan sneeuwen.

Maandag 21 februari is nog sneeuw mogelijk aan de noordkant van de Oostenrijkse bergen, maar vanaf dinsdag wordt het een paar dagen droog en tamelijk zonnig, overal in de Alpen. Met veel zon gaat de temperatuur ook flink omhoog. Of er later in de week van de voorjaarsvakantie opnieuw wat neerslag gaat vallen is nog vrij onzeker.

Op de hoogte blijven van het laatste wintersportnieuws? Houd dan ons nieuwsblog in de gaten.

Author Image

Diana Woei

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Wintersport-nieuws

Meer Wintersport-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht