Kans op hooikoorts neemt deze week toe

11 april 2022, 15:51

Gezondheid
Bloeiende berken veroorzaken veel hooikoorts klachten. Foto: Jos Hebben.

Ben jij gevoelig voor het sterk allergeen pollen van de berk? Bereid je dan voor op een periode met veel overlast. Na een koud en nat begin van april hebben we vanaf deze week voorlopig weer te maken met overwegend droog, vrij zonnig en zacht tot warm weer. Hierdoor neemt de kans op hooikoorts toe.

Al in de tweede helft van maart begon het berkpollenseizoen. Warm en zonnig weer stimuleerde de bloei van de eerste berken en inmiddels bevinden we ons in de piekperiode van het berkenpollenseizoen. Dat wil zeggen dat er momenteel heel veel berken in bloei staan. De afgelopen week viel er telkens regen, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht beperkt was. Deze week is het meestal droog en neemt de overlast toe.

Deze week is het zacht en zonnig lenteweer met temperaturen die vaak uiteenlopen van 15 tot 20 graden. Dinsdag is het op grote schaal een warme dag met maxima van 20-23 graden. De zon schijnt deze week regelmatig. De vrij hoge temperaturen en zonneschijn stimuleren de bloei van de berken. Alleen woensdag kunnen buien de lucht regionaal schoonspoelen.

Boompollen vanuit Duitsland en Nederland

In het paasweekend waait er een noordoosten- tot oostenwind. Hiermee wordt ook boompollen vanuit Duitsland en Nederland aangevoerd. Bovendien zijn mensen in het paasweekend veel buiten en dus zullen meer mensen met een boompollenallergie klachten ervaren. Ongeveer een miljoen Nederlanders ervaart hooikoortsklachten door de berk. Naast de berk bloeien ook de iepen, populieren, essen, wilgen en de eerste haagbeuken. Het pollen van deze bomen veroorzaakt bij veel minder mensen klachten.

Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.
Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.

Graspollenseizoen laat nog even op zich wachten

Heb jij een graspollenallergie? Dan hoef je tijdens Pasen nog niet veel klachten te verwachten. Het weer van deze week zal de groei van het gras stimuleren, maar waarschijnlijk laat de massale bloei van het gras nog enkele weken op zich wachten. Een enkel grassoort zou lokaal al wel tot bloei kunnen komen. Zo staat de grote vossenstaart erom bekend om al vroeg in het seizoen te bloeien. Bij aanhoudend warm en zonnig weer in de tweede helft van april zouden meer grassoorten al voor mei tot bloei kunnen komen.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Weten of je komende tijd veel hooikoortsklachten kan krijgen? Lees dan ons hooikoortsweerbericht.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht