Weekendweer: ronduit wisselvallig weekend

12 januari 2023, 14:00

Regenachtig in Brussel. Foto: Adobe Stock / ArTo

Het weekend verloopt aanvankelijk vrij zacht met vooral op zaterdag flink wat regen. Zondag is het vaker droog en schijnt de zon af en toe, al blijft lokaal wel een bui mogelijk. De temperatuur doet geleidelijk op zondag een stap terug en dit is een voorbode voor een weeromslag waar we begin volgende week mee te maken krijgen.

Het is de laatste tijd een komen en gaan van regengebieden of buien die over het land trekken. Ook vandaag is het ronduit wisselvallig en valt geruime tijd regen. Morgen is het weerbeeld een stuk minder guur. Verspreid over het land vallen wel enkele buien maar over het algemeen overheersen de droge momenten waarbij de zon af en toe schijnt.

De details voor het weer vandaag en morgen lees je in het uitgebreide weerbericht van België.

Zaterdag ronduit wisselvallig

Ben jij van plan om op de eerste dag van het weekend naar buiten te gaan? Dan komt een paraplu zeker goed van pas. Het wordt namelijk een ronduit wisselvallige dag waarbij de zon slechts zelden te zien is. Alleen in het oosten is het in de ochtend nog droog met enkele opklaringen, maar al snel bereikt een regengebied het westen van het land. In de loop van de ochtend begint het hier op uitgebreide schaal als eerste te regenen.

In de namiddag regent het in heel het land geruime tijd en regionaal kan het soms flink doorplenzen. In het noorden en oosten kan 15 tot 25 mm regen vallen. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, maar in de ochtend kan de wind aan zee af en toe krachtig zijn met windstoten tot 70 km/uur. Het wordt maximaal een graad of 10.

Zondag geleidelijk kouder

De dubbele cijfers van de afgelopen tijd zien we voorlopig niet meer terug. Er stroomt koudere lucht over het land uit waardoor de maxima op zondag niet veel hoger uitkomen dan een graad of 7. Verspreid over het land komen enkele buien voor en gedurende de dag neemt daarbij de kans op wat winterse neerslag toe. Vooral in Hoog-België is dit het geval, van het ontstaan van een sneeuwdek is echter nog geen sprake. De wind blijft een dominante rol spelen. Er waait een matige tot soms krachtige wind uit westelijke richtingen.

Na het weekend licht winters

Na een lange periode met ronduit zachte temperaturen laten de vooruitzichten voor de nieuwe week een beduidend kouder weertype zien. Vanaf dinsdag komt de middagtemperatuur uit tussen 1 graden in de Ardennen tot een graad of 4 in Laag-België. Tijdens de nachten kan het tijdens heldere momenten soms licht vriezen.

Ook neemt de kans winterse buien verder toe, met name de eerste helft van de week zou het tijdelijk op sommige plekken even wit kunnen worden. Waar en wanneer precies? Daarvoor is het voorlopig nog te ver vooruit.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht