Komende tijd veel vallende sterren

14 november 2022, 14:30

Astronomie
Vallende sterren. Beeld AS/Olaf Kunz

Verschillende meteorenzwermen doen de aarde aan de komende periode. Later deze week passeren de Leoniden, begin december staan de Geminiden weer op de planning. Voor beide zwermen zijn de omstandigheden zeker niet ideaal, maar wellicht de moeite waard om toch even te bekijken!

17/18 november: Leoniden

De Leoniden zijn jaarlijks rond half november te zien, maar kunnen sterk verschillen in frequentie. Dit jaar zijn de omstandigheden matig. In de avond van 17 november valt het hoogtepunt van de Leoniden, maar bij ons zijn ze dan nog nauwelijks te zien. Het beste kijkmoment is in de vroege ochtend van 18 november: dan zijn naar schatting zo'n 20 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is inclusief overige vallende sterren en meteoren van andere minder bekende zwermen.

De beste tips voor het kijken naar vallende sterren vind je hier!

Natuurlijk moet ook het weer zelf meewerken, want bij bewolkte omstandigheden zien we sowieso niets. Aanstaande donderdag trekt een regengebied over, maar in de avond volgen aan de achterzijde waarschijnlijk opklaringen. Dit kan betekenen dat het ook in de nacht naar vrijdag soms helder kan zijn, al is met name in het westen van Vlaanderen nog een enkele bui mogelijk. Tussendoor kunnen we dan zeker een glimp opvangen van de Leoniden!

De Geminiden, vastgelegd door Arnold Tukkers.
De Geminiden, vastgelegd door Arnold Tukkers.

14/15 december: Geminiden

Veel meer vallende sterren kunnen we verwachten in de periode van 13 tot 15 december. De zeer bekende meteorenzwerm Geminiden passeert dan weer de aarde. In een gunstig jaar kan deze zwerm tot maar liefst 120 vallende sterren per uur opleveren; vorig jaar was bijvoorbeeld een dergelijk piekjaar. Dit jaar zullen de omstandigheden daarmee vergeleken een stuk minder gunstig zijn.

Toch kunnen we in de avond van woensdag 14 december alsnog 30 tot 40 vallende sterren per uur aanschouwen. De Geminiden hebben doorgaans een korte piek en het maximum valt om 11 uur in de ochtend. Tegen de tijd dat het donker wordt en wij ze kunnen waarnemen, zal het aantal vallende sterren dus al zeker gehalveerd zijn. Verder is ook de maan voor tweederde deel verlicht en zal behoorlijk storen, alleen de eerste uren 's avonds is het écht donker. De maan komt namelijk pas om 22.35 uur op.

Winter: weinig heldere nachten

De wintermaanden kennen gemiddeld weinig heldere avonden en nachten en daardoor moeten we mooie meteorenzwermen vaak missen. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld al zo tijdens de Geminiden in december. Of we de Geminiden dit jaar mooi kunnen aanschouwen is natuurlijk nog even afwachten.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht