Meteovista
Meteovista
  Vongfong14mei2020-b

  Krachtige tyfoon Vongfong trekt over Filipijnen

  Aangemaakt: 14 mei 2020, 10:25 uur

  Over oostelijke en noordelijk delen van de Filipijnen raast vandaag tyfoon Vongfong. De tyfoon is aan land gegaan in de provincies Noord- en Oost-Samar. In de loop van de dag buigt de tyfoon naar het noordwesten en later noorden af en zet koer naar het eiland Luzon.

  Gisteravond was het een tyfoon van de derde categorie, maar vanochtend is het een tyfoon van de tweede categorie met een gemiddelde windsnelheid van 148 km/uur. De windstoten kunnen uithalen tot meer dan 200 km/uur. Komende uren neemt de tyfoon, boven land, langzaam in kracht af. Morgenochtend is het een tyfoon van de eerste categorie met gemiddelde windsnelheden van 139 km/uur. De windvlagen kunnen nog wel uitschieten tot 195 km/uur.

  Zaterdag is het een tropische storm geworden met nog altijd zeer zware windstoten tot 130 km/uur. Zondag neemt de wind langzaam verder in kracht af en buigt het systeem naar het noordoosten. Taiwan wordt volgens de laatste berekeningen niet bereikt.

  Lees meer over orkanen en tyfonen.

  Tyfoon Vongfong of tyfoon Ambo

  Vongfong is de eerste storm in die regio en ook gelijk een ‘major hurricane’. De Filipijnse weerdienst noemt Vongfong overigens Ambo. Naast veel wind valt er ook heel veel regen met kans op overstromingen. Lokaal valt tot zaterdag meer dan 300 millimeter. In bergachtige gebieden kan het leiden tot aardverschuivingen.

  Foto: Meteovista

  Door: Johnny Willemsen