Natuurbranden in Canada nog niet onder controle

15 mei 2023, 14:40

Een verbrand bos in Alberta, Canada. Foto via ANP: EPA/AMRU SALAHUDDIEN

In het westen van Canada woeden nog altijd veel bosbranden. Maandag telde de overheidsdienst Alberta Wildfire 89 actieve bosbranden, waarvan er 23 niet onder controle zijn. De komende dagen blijft het nog droog en warm weer in de regio, waardoor gevreesd wordt dat de bosbranden weer verder zullen aanwakkeren.

Zondag was het al erg warm in de provincie Alberta. Klimatoloog Maximiliano Herrera sprak van "historische hitte" in Canada. Zo werd een record gebroken in de plaats Manning in Alberta, met 32,1 graden. Ook in de naastgelegen provincie British Columbia woeden branden en ook daar werden verschillende temperatuurrecords gebroken. Volgens Herrera wordt het maandag nog warmer.

Omstandigheden blijven moeilijk

Volgens de autoriteiten is er nog altijd sprake van extreem brandgevaar. "We gaan ervan uit dat de omstandigheden moeilijk zullen blijven. Dat zal ook de komende dagen zo zijn, door de aanhoudende hitte en droogte", zegt Josee St-Onge van Alberta Wildfire. In de Canadese provincie werd meer dan een week geleden de noodtoestand uitgeroepen vanwege de vele bosbranden. Dit jaar hebben tot nu toe al meer dan 450 branden gewoed in Alberta.

ANP

ANP