Smeerseizoen begint: vanaf deze week een krachtige zon

16 april 2023, 09:30

Binnen een kwartier kan onze huid al verbranden bij deze zonkracht. Foto: Adobe Stock / lesterman

Deze week staat er fraai voorjaarsweer op het programma en daarbij horen flink wat zonuren. Daarmee begint ook het smeerseizoen, want de zonkracht is inmiddels al vrij hoog.

Zo snel als in hartje zomer gaat het nog niet, maar als jij komende week lang buiten bent, is jezelf insmeren zeker aan te raden. Na de wintermaanden is onze huid niet meer zoveel gewend en kunnen we in de zon toch verbranden.

De zonkracht stijgt komende week dagelijks naar kracht 4. Tijdens zonnige perioden kan jouw huid in de eerste helft van de middag al binnen 30 tot 60 minuten verbranden. Eind van de week wordt het zonkracht 5 en in het zuiden van het land wordt het tijdelijk zonkracht 5 à 6. Dan kan jouw huid al binnen 20 tot 40 minuten verbranden en in het zuiden nog wat sneller.

Komende week is het niet alleen maar zonnig, er zijn ook stapelwolken. En is het een tijd bewolkt dan verbrand je niet. Later in de week kan het tijdelijk bewolkt raken en is er kans op een bui. Als jij precies wilt weten wanneer het zonnig is kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Insmeren met zonnebrandcrème is deze week zeker aan te raden. Foto: Adobe Stock / manuta
Insmeren met zonnebrandcrème is deze week zeker aan te raden. Foto: Adobe Stock / manuta

Zonkracht neemt vanaf nu alleen maar toe

In deze tijd van het jaar zijn de uren waarin jij kan verbanden nog beperkt. Alleen tussen 12:00 en 15:00 uur kan de zonkracht 4 of 5 worden. Ga jij om 19:00 uur nog in de zon zitten? Dan kan je dus niet meer verbranden.

Komende maanden wordt de zon nog wat krachtiger. Van eind mei tot en met juli is de zon op zijn sterkst. In deze maanden wordt tijdens flink zonnige momenten zonkracht 6 of 7 gehaald. Rond de langste dag is de zon het krachtigst en wordt een enkele keer zonkracht 8 gemeten. Tijdens die hele lange dagen kun je dan ook eind van de ochtend en in de tweede helft van de middag verbranden, omdat dan al waarden van zonkracht 4 en meer worden behaald.

Lees ook: dit is de kracht van de zon.

Bij zonkracht 7 kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-25 minuten verbranden en dus is regelmatig insmeren dan zeker aan te raden. Ter vergelijking: in landen pal boven de evenaar kan op zonovergoten dagen zonkracht 15 worden gemeten. Dan kan jouw onbeschermde huid binnen enkele minuten verbranden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht