Meteovista
Meteovista
  sterrenhemel-AS-astrosystem

  Vallende sterren komende nachten mogelijk te zien

  Aangemaakt: 17 okt 2020, 08:00 uur

  De Orioniden passeren de komende tijd de aarde. Op de beste tijdstippen kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen naar ruim 30 per uur. Vallende sterren van de Orioniden zijn bijzonder snel en vaak mooi om te zien. Lees verder voor de meest ideale kijkmomenten en de juist kijkrichting.

  De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Met snelheden van ruim 200.000 km/uur zijn de Orioniden zeer snelle meteoren.

  Met ruim 30 per uur is dit een goed jaar voor de Orioniden, maar qua aantallen is het nog altijd minder dan de Geminiden in december en de Perseïden in augustus. Wel zijn vallende sterren van de Orioniden vaak mooi, omdat ze regelmatig een fraai nalichtend spoor geven.

  Beste nachten vanaf woensdag

  Vanaf komende nacht is het aantal zichtbare vallende sterren vanwege de Orioniden verhoogd. De meeste meteoren worden verwacht in de nacht van dinsdag 20 oktober naar woensdag 21 oktober en in de nacht daarna.

  Elke nacht is de beste kijkperiode tussen 4:00 en 6:00 uur. Het aantal meteoren zal dan in de hierboven genoemde twee nachten tussen 28 en 39 per uur liggen. Dit is ruim één per twee minuten. Rond 4:00 uur moet je richting het zuidoosten kijken, ongeveer halfweg tussen recht boven je en de horizon. De kijkrichting verschuift in de twee uur daarna langzaam naar zuid en wordt ook nog iets rechter omhoog.

  Lees ook: kijktips voor het zien van vallende sterren.

  In de loop van komende week gunstiger weer

  Komende nacht is het zwaar bewolkt met soms wat opklaringen. Daarmee is het zeker geen goede nacht om te gaan kijken. Ook in de nacht naar maandag zijn er meer wolken dan opklaringen.

  Volgende week is het wisselvallig met regen en soms ook veel wind. Wel neemt vanaf woensdag de kans op bredere opklaringen toe. Op basis van de huidige weersverwachting is de nacht van woensdag naar donderdag de meest gunstige nacht om te gaan kijken. Het is dan waarschijnlijk ook niet koud met een minimumtemperatuur rond 11 graden. Wel waait er een matige wind, dus een warme jas is zeker geen overbodige luxe.

  Voor de actuele weersverwachting lees je uiteraard het meest uitgebreide weerbericht van België.

  Foto: Adobe Stock / astrosystem

  Door: Johnny Willemsen