Weekendweer: oplopende temperaturen in het Hemelvaartsweekend

17 mei 2023, 07:45

Aangenaam voorjaarsweer op komst. Foto: Henk Voermans

Hemelvaart staat voor de deur en wij hebben goed nieuws voor de mensen die iets gepland hebben in eigen land. Het wordt namelijk fraai lenteweer met oplopende temperaturen. Hoe warm het precies wordt lees je in dit artikel.

Vandaag is het nog frisjes met temperaturen die een stuk lager uitvallen dan normaal voor de tijd van het jaar. Het wordt slechts 11 graden in de Ardennen tot een graad of 16 in Laag-België. Of we het daarbij droog houden lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hemelvaartsdag nog aan de koude kant

Morgen is het Hemelvaartsdag en ook dan is het nog wat aan de frisse kant. Vooral in de ochtenduren is het koud met in de Ardennen mogelijk een graadje vorst. Elders in het land is het in de vroege ochtend slechts enkele graden boven het vriespunt. Een goede jas is dan zeker aan te raden.

We beginnen de dag met vrij veel bewolking, maar het is wel overal droog. In de loop van de dag breekt op sommige plekken de zon door. Vooral de kustregio's hebben de beste papieren om de zon te zien. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 13 tot 16 graden en daarmee is het nog een stuk frisser dan normaal. Maxima van 16 tot 20 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Perfect buitenweer in het weekend

Vanaf vrijdag laat de temperatuur een duidelijke stijgende lijn zien. De temperatuur stijgt dan naar 15 tot 19 graden waarbij de hoogste waarden in de Kempen worden verwacht. In het weekend lopen de temperaturen nog wat verder op. Zaterdag wordt het in de noordelijke helft alweer 20 graden en zondag kan het kwik in de Kempen oplopen tot 23 graden.

Het weerbeeld wat wij hierbij voorgeschoteld krijgen is zeer fraai en daarmee dus ook perfect voor buitenactiviteiten. De dagen verlopen overwegend droog en het is vaak zonnig. Pas in de loop van zondag neemt de wisselvalligheid mogelijk iets toe en kan verspreid over het land een enkele regen- of onweersbui vallen.

Insmeren is komend weekend zeker aan te raden!

Tijdens het lange hemelvaartsweekend schijnt de zon vaak en dat nodigt natuurlijk uit om lekker buiten in de tuin te werken of andere buitenactiviteiten te ondernemen. Vanaf woensdag is de zonkracht zeer sterk met kracht 6 en dat betekent dat jouw onbeschermde huid binnen 15-30 minuten al kan verbranden. Zorg er dus voor dat jij jezelf goed insmeert als jij naar buiten gaat! In de zuidelijke helft van het land kan het in het weekend zelfs richting zonkracht 7 gaan.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht