Noodweer veroorzaakt op meerdere plekken in Duitsland overlast

17 augustus 2023, 10:25

Buitenland
In deze foto zie je een horizontale ontlading. De bliksem springt over van wolk naar wolk en raakt het aardoppervlak niet. Foto: Adobe Stock / Dmitriy D.

Het vliegverkeer rond Frankfurt heeft te lijden gehad van het noodweer dat delen van Duitsland woensdag trof. Tientallen vluchten vanaf de luchthaven van Frankfurt werden geannuleerd.

Door zware regenval kwamen de startbanen blank te staan, net als het platformgebied waar vliegtuigen worden geparkeerd, geladen en gelost. Vliegtuigen konden daardoor niet opstijgen of landen. Veel vluchten moesten worden geannuleerd of omgeleid, vertelde een woordvoerder van Frankfurt Airport aan het Duitse persbureau dpa. De grondafhandeling op de drukste luchthaven van Duitsland lag meer dan twee uur volledig stil, waardoor woensdagavond 34 vliegtuigen niet op tijd konden vertrekken.

De Duitse weerdienst had woensdag een onweerswaarschuwing afgegeven voor de gehele westelijke deelstaat Hessen, waar Frankfurt onder valt. Er waren ook meldingen van overstromingen in de deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Thüringen.

Ook overstromingen in het Rurhgebied

In Gelsenkirchen zijn er straten die alleen nog maar per boot begaanbaar zijn, tunnels zijn sowieso niet bereikbaar. Meerdere mensen moesten door de brandweer uit hun auto worden gered. Ook veel bomen zijn omgewaaid.

Ook in andere steden in het dichtbevolkte gebied is er veel overlast. In Essen staat in een woonwijk het water tot op een meter hoogte. De brandweer van Dortmund moest al dertig keer uitrukken vanwege het noodweer. Er zijn nog geen meldingen van gewonden.

Ben je op vakantie of ga je binnenkort op vakantie in Europa? Lees dan ons vakantieweer Europa.

Ook dinsdagavond al noodweer in Duitsland

Vooral de deelstaat Brandenburg werd dinsdagavond en in de nacht naar woensdag zwaar getroffen door extreme regenval en hagelbuien. De burgemeester van de plaats Brandenburg an der Havel is geschrokken. "Dit heb ik in deze omvang werkelijk nog nooit meegemaakt." Het weerbureau DWD zegt dat de windstoten een maximale snelheid van 148 kilometer per uur hebben bereikt.

Ook in Saksen en Thüringen is er veel schade, met name door omvallende bomen en overstromingen. Er zijn bijvoorbeeld kelders en garages onder water gelopen. Twee vrouwen raakten zwaargewond doordat ze geraakt werden door omvallende bomen, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze zijn beiden naar het ziekenhuis gebracht.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht