Meteovista
Meteovista
  Bloeiend gras in de zomer

  Piekperiode hooikoortsseizoen aanstaande

  Aangemaakt: 18 mei 2019, 09:05 uur

  De piek van het hooikoortsseizoen komt eraan. Voor mensen die allergisch zijn voor het zeer sterk allergeen graspollen breekt een zware periode aan. Naar verwachting begint rond het volgende weekend de piekperiode van het graspollenseizoen. Tot eind juni blijft vervolgens de kans op hooikoortsklachten door bloeiend gras zeer groot. Daarna neemt de overlast langzaam af, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen. 

  De eerste helft van mei is koud verlopen, maar vanaf dit weekend ligt de temperatuur rond of boven de normale waarden van circa 19 graden. Alleen woensdag is het mogelijk net wat koeler dan normaal. Het grootste deel van de tijd is het droog en daardoor loopt de concentratie graspollen in de lucht sterk op.

  Zo nu en dan valt er een bui en daarmee is het groeizaam weer. Daar waar de bodem vochtig is kan het gras goed groeien en bloeien. Op plaatsen waar al lange tijd geen neerslag is gevallen en het ook komende tijd droog blijft, wordt de bloei van het gras geremd. Gras wortelt ondiep en kan snel last krijgen van droogte.

  Meeste hooikoortsklachten in juni

  De piekperiode van het graspollenseizoen begint waarschijnlijk in het volgende weekend en duurt tot en met eind juni. De hoogste concentratie graspollen wordt eind mei en begin juni verwacht. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

  Naar schatting hebben ongeveer een miljoen Belgen hooikoorts door graspollen. Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende weken af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot.

  Tips tegen hooikoorts

  Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.

  Door: Jaco van Wezel