Grote sterrenregen verwacht vrijdagochtend vroeg

21 november 2019, 10:03

Meteorenstorm-vallende-sterren-e1574156530527
Meteorenstorm-vallende-sterren-e1574156530527
Meteorenstorm-vallende-sterren-e1574156530527

Vrijdag in de vroege ochtend, rond 5:50 uur, zijn in minder dan een uur tijd waarschijnlijk zo’n 100-200 vallende sterren te zien. De aarde beweegt door een wolk met gruis die de naam Alpha Monocerotiden heeft. Dit veroorzaakt een ware sterrenregen. Bij dergelijke hoeveelheden wordt ook wel van een meteorenstorm gesproken. Deze meteorenzwerm is geen jaarlijks terugkerend fenomeen en laat zich lastiger dan jaarlijks terugkerende zwermen verwachten.

Er wordt voor vrijdagochtend vroeg een mix van wolkenvelden en opklaringen verwacht. Geen ideale condities dus om vallende sterren te kijken, maar er is genoeg reden om te hopen op opklaringen tijdens het piekmoment.

Meerdere vallende sterren tegelijk

Het piekmoment wordt verwacht rond 5:50 uur. De piekperiode begint waarschijnlijk rond 5:25 uur en zal om 6:15 uur eindigen. Aan het begin en eind van de piekperiode is er eens in de twee of drie minuten een vallende ster te zien en op het hoogtepunt zijn er drie tot vier per minuut te zien. Daarbij kunnen ook meerdere vallende sterren tegelijk te zien zijn.

In werkelijkheid loopt het aantal vallende sterren mogelijk nog veel verder op naar zo’n 400 meteoren per uur. Doordat het niet mogelijk is om naar alle kanten tegelijk te kijken en doordat de maan een beetje kan storen is het onmogelijk om ze allemaal te zien. Daarnaast kunnen zwakke meteoren door lichtvervuiling niet te zien zijn.

Omdat dit een lastig te verwachten meteorenzwerm is moet rekening gehouden worden met een grote onzekerheid in het aantal vallende sterren dat te zien zal zijn. Daarnaast kan ook de piekperiode gemakkelijk een half uur eerder of later vallen. Wie het hoogtepunt niet wil missen kan het beste gaan kijken van 5:20-6:20 uur.

Meteoor-vallende-ster
Meteoor-vallende-ster

Foto: AdobeStock/ DHoffmannPhotography

Kijktips

Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Alpha Monocerotiden.

  • Kijk naar het zuidwesten naar een punt iets lager dan halverwege tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel als je wil zien vanuit welke hoek de vallende sterren komen. Dit is niet noodzakelijk, want ze zijn overal aan de hemel te zien.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Kleed je warm aan, de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt!
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Van ruimtepuin naar vallende ster

De Alpha Monocerotiden zijn stukjes ruimtepuin (meteoroïden), die oplichten wanneer ze de dampkring binnendringen. Ze heten Alpha Monocerotiden, omdat ze uit het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn) lijken te komen. De Alpha Monocerotiden hebben een snelheid van 63 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur! Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij. Vanaf dat moment wordt het een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Bron: Meteovista & Arnold Tukkers van http://www.vallendesterren.info/ en Cosmos Sterrenwacht

Hoofdfoto: AdobeStock/bochimsang

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht