Overstromingen en doden door stortregens in Midden-Amerika

19 juni 2024, 14:20

Buitenland
Overstromingen door hevige regenval in El Salvador. Foto: ANP / EPA / Vladimir Chicas

In Midden-Amerika hebben grote delen van kustgebieden aan de Stille Oceaan te maken met hevige regenval. Aan de regen komt voorlopig nog geen eind en de omstandigheden kunnen ook nog eens verslechteren doordat er zich in de Golf van Mexico woensdag een tropische storm kan ontwikkelen.

In El Salvador hebben de stortregens sinds het weekend aan minstens elf mensen het leven gekost. Zij kwamen om als gevolg van aardverschuivingen of door omgevallen bomen op de weg. Ongeveer negenhonderd mensen moesten worden geëvacueerd, melden de autoriteiten van het land.

In buurland Honduras zijn voornamelijk in het zuiden meer dan 5000 mensen getroffen door overstromingen en ook daar moeten mensen gedwongen hun huis verlaten. Ook in Panama viel veel regen, maar daar wordt geen melding gemaakt van ernstige schade, schrijft persbureau Reuters.

Tropische storm Alberto

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht dat een systeem boven de Golf van Mexico woensdag uitgroeit tot een tropische storm. Als dit gebeurt, zou het de eerste storm van het Atlantische stormseizoen worden en krijgt deze de naam Alberto.

WOL Orkaannamen

Tot en met donderdag kan de storm zware regenval, overstromingen en windstoten veroorzaken aan de kusten van de Amerikaanse staat Texas en het noordoosten van Mexico. Volgens de laatste berichten bereikt Alberto waarschijnlijk eind woensdag of begin donderdag de Mexicaanse kust.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht