Weekendweer: vanaf dit weekend nazomerweer

02 september 2021, 14:30

Na een vrij koele periode met overwegend noordelijke winden, draait de wind in het eerste weekend van september geleidelijk naar het oosten tot zuidoosten. Daarmee wordt warmere lucht over land aangevoerd en de temperaturen zullen stijgen. De zon schijnt flink, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Zaterdag wordt het 21 tot 24 graden, zondag liggen de maxima tussen 23 en 26 graden.

Na een voor velen tegenvallend weerbeeld in de afgelopen zomermaanden, brengt september ons de nazomer. De zon schijnt vrijdag volop en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 21 graden aan zee en naar ongeveer 24 graden landinwaarts. In de Kempen kan het 25 graden worden. Het is dan ook prima weer om een terrasje te pakken of lekker van het aangename weer te genieten.

Aangenaam zomerweekend

Ook in het weekend stromen de terrasjes op veel plaatsen vol en ook de wandel- en fietspaden zijn druk. Zaterdag schijnt de zon flink en is het op veel plaatsen aangenaam weer met temperaturen rond 23 graden. Direct aan zee en in de hogere delen van het land is het maximaal 21 of 22 graden.

Zondag is het ook heerlijk (na)zomerweer. De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking en wat stapelbewolking zichtbaar. Regen wordt niet verwacht en het is dan ook heerlijk strandweer. Aan zee wordt het 23 graden en de zeewatertemperatuur is aangenaam. Landinwaarts liggen de maxima rond de zomerse 25 graden en in Limburg kan het 26 graden worden. Pas wel op als je van het heerlijk weer gaat genieten, want je kan nog steeds verbranden. De zonkracht is 5 en dat betekent dat de onbeschermde huid in 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Warme weer houdt volgende week aan

Ook na het weekend verandert er niet veel aan het weerbeeld. De zon schijnt flink en met 23 tot 27 graden is het zelfs warmer dan het in juli en augustus is geweest. De zomer geeft dan ook een aangename toegift. Pas in de loop van de week zien we de kans op een regen- of onweersbui toenemen. Tegen die tijd levert ook de temperatuur weer enkele graden in.

Foto: Ben Saanen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook