Wintersport: het weer in de Alpen tijdens de krokusvakantie

19 februari 2020, 13:51

Wintersport
IMG_7072-kopie-2-e1582116417214
IMG_7072-kopie-2-e1582116417214
IMG_7072-kopie-2-e1582116417214

Komend weekend en tijdens het begin van volgende week is het op veel plaatsen in de Alpen zonnig. Halverwege de week nemen de neerslagkansen flink toe. Reizigers van en naar de Alpen moeten vooral zondag rekening houden met regen in België en grote delen van Duitsland.

Het is licht wisselvallig in de Alpen met vooral morgen in Oostenrijk neerslag. In de noordelijke regio’s valt regionaal 5-10 cm verse sneeuw, maar in de dalen valt regen of natte sneeuw bij temperaturen iets boven het vriespunt In de zuidelijke gebieden valt veel minder neerlag of blijft het zelfs nagenoeg droog.

Zonnig begin van voorjaarsvakantie

In grote delen van het Alpengebied is het zaterdag, zondag, maandag en dinsdag droog en zonnig. Het is wel aan de warme kant met in de middag in veel skidorpen, zoals Saalbach, Flachau en Fiss, maxima rond 10 graden. In de nachten vriest het overal en kunnen alle pistes weer worden geprepareerd.

De noordelijke delen van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen maken vooral zondagavond en in de nacht naar maandag kans op wat neerslag. De vorstgrens ligt hierbij rond 1500 meter. In de dalen en op de lagere pistes zal dus veelal regen vallen.

Sneeuw vanaf woensdag

In de loop van de week bereiken neerslaggebieden vanuit het (noord)westen de Alpen. In de noordelijke delen van de Franse Alpen kan het dinsdagavond al gaan sneeuwen. Voor de rest van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk staat vanaf woensdag dagelijks sneeuw op het programma.

Op de meeste pistes zal nagenoeg alle neerslag als sneeuw vallen. Op lagergelegen pistes en in dorpen die lager dan 1000 meter liggen valt soms ook tijdelijk natte sneeuw of regen.

In het algemeen valt in de westelijke en noordelijke Alpenregio’s veel meer dan in het zuiden. In het noorden van de Franse Alpen en de noordelijke regio’s van Oostenrijk kan plaatselijk in drie dagen tijd een halve meter sneeuw vallen. In bijvoorbeeld de Italiaanse Alpen, zoals Alta Badia, zal de sneeuwval op de meeste plaatsen zeer beperkt blijven.

Onderweg

Iedereen die vrijdagmiddag, vrijdagavond of zaterdag richting de Alpen rijdt heeft grotendeels droog weer. Snelle mensen die vrijdagavond al in Oostenrijk aankomen moeten daar nog wel rekening houden met een laatste winterse bui.

Reis je komend weekend juist terug, dan is het gunstiger om zaterdag te reizen. Zondagmiddag en -avond is het in, België, Midden-Duitsland en het noorden van Frankrijk onstuimig en kletsnat.

Foto: snowplanners.com

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht