Vanaf zondag zonkracht 7-8 verwacht!

20 juni 2024, 07:45

Zon
Zonnebrandcrème smeren. Foto: Adobe Stock / Tierney.

Vanaf zondag breekt eindelijk een zeer zonnige periode aan. Precies vanaf dan wordt midden op de dag ook zonkracht 7-8 verwacht en dat betekent dat een onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten kan verbranden. Je huid goed beschermen tegen de felle zon is dan ook ons advies. Lees hier wat je precies kan verwachten.

Tot dusver verliep juni somber en kwam juist vaak midden op de dag veel bewolking voor. Hierdoor was het risico op verbranden ondanks de lange dagen kleiner dan normaal. Ook kwam er de afgelopen weken relatief veel ozon voor in de stratosfeer, waardoor de zonkracht ook als de zon wel scheen lager uitviel dan normaal. De zonkracht kwam bij blauwe lucht uit op 5 of 6. Onze huid is dus, ondanks dat het vandaag al de langste dag van het jaar is, nog niet gewend aan een zeer sterke zonkracht. Dit betekent dat de kans dat je verbrandt de komende tijd extra groot is.

Lees meer over de rol van ozon op de zonkracht in ons artikel: De kracht van de zon

Veel zon vanaf zondag

Tot en met zaterdag is het nog wisselvallig en wordt zonkracht 7 nog niet gehaald. Er zijn nog veel wolken die de zon afschermen. Zondag wordt het op veel plaatsen een vrij zonnige dag, al kunnen stapelwolken de zon in het centrum en oosten ’s middags nog wel afschermen. Met een mix van stapelwolken en zon kan de zonkracht juist extra hoog uitpakken op de momenten dat hij tussen de wolken door schijnt. Zondag is de eerste dag van dit jaar dat we tussen 11 en 16 uur rekening moeten houden met zonkracht 7. Hierbij kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten verbranden.

In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten zoek dan als het kan de schaduw op, of draag UV-werende kleding en als je wel de zon in gaat smeer je dan in met een zonnebrandcrème met een hoge factor.
In bovenstaande tabel zie je hoe lang je onbeschermd in de zon kan. Ga je langer naar buiten zoek dan als het kan de schaduw op, of draag UV-werende kleding en als je wel de zon in gaat smeer je dan in met een zonnebrandcrème met een hoge factor.

Na zondag wordt het weerbeeld alleen maar zonniger. De zon domineert de nieuwe werkweek en daarbij loopt de temperatuur ook op naar zomerse waarden van 25 graden of nog wat meer. Daarmee nodigt het weer steeds meer uit om met blote armen en benen op pad te gaan. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème en vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Mogelijk dat de zonkracht halverwege volgende week in het zuiden van het land zelfs uitkomt op afgerond 8. Dat betekent dat je al na 10-15 minuten kan verbranden.

Weren, kleren, smeren

Overmatige blootstelling aan zonlicht vergroot het risico op huidkanker. Het Huidfonds adviseert om in het zomerhalfjaar werk te maken van ‘weren, kleren, smeren’.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Dit betekent concreet het volgende:

  1. Weren: mijd (indien mogelijk) de zon op de felste uren van de dag en zoek de schaduw op. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht het hoogst en kun je snel verbranden. In mei, juni en juli zijn de dagen lang en duurt de periode waarin je snel kan verbranden van 11-16 uur. In het uur voor en na deze periodes kun je ook al verbranden, maar minder snel dan wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Door de schaduw op te zoeken verbrand je minder snel. In ons weerbericht vertellen we je als de zonkracht hoog is.
  2. Kleren: ben je midden op de dag in de volle zon aan het werk of aan het recreëren dan is het belangrijk om je te beschermen. Draag bedekkende kleding die weinig licht doorlaat. Wil je helemaal veilig zijn, draag dan UV-werende kleding. En vergeet natuurlijk je hoed en UV-werende zonnebril niet, want zonbescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid.
  3. Smeren: ga je wel de volle zon in voorbeeld een dagje aan het strand of aan het zwembad? Of ga je wandelen of fietsen? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren tegen verbranding. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UV-A filter. Voor kinderen wordt factor 50 aanbevolen en rondom de langste dag en als je op vakantie bent in Zuid-Europa geldt dat advies voor iedereen. Smeer je elke twee uur opnieuw in. Heb je een duik genomen in het water? Vergeet dan niet opnieuw te smeren. Ook een zogenaamde waterresistente zonnebrandcrème verliest zijn werking geleidelijk.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht