Orkaan Fiona neemt toe en is Dominicaanse Republiek gepasseerd

20 september 2022, 09:45

Schade door orkaan Fiona in de Dominicaanse republiek. Foto: ANP / EPA/Orlando Barria

Orkaan Fiona heeft aanzienlijke schade veroorzaakt in de Dominicaanse Republiek. Dinsdag beweegt de orkaan verder naar het noorden, over delen van de Turks- en Caicoseilanden en vervolgens richting Bermuda. Daarbij wint Fiona komende twee dagen aan kracht. Mogelijk wordt Fiona zelfs een orkaan van de vierde categorie.

Orkaan Fiona is momenteel een orkaan van tweede categorie op de Schaal van Saffir-Simpson met windsnelheden tot zo'n 175 km/uur. Komende 24 tot 48 uur zal ze waarschijnlijk in kracht toenemen en met windsnelheden tot zo'n 220 km/uur uitgroeien tot een categorie 4 orkaan.

Fiona trekt vandaag over de Turks- en Caicoseilanden. Ook de zuidoostelijke eilanden van de Bahama's krijgen te maken met een schampschot van Fiona. De orkaan trekt vervolgens noordwaarts over de Atlantische Oceaan, waardoor ze donderdag in de buurt uitkomt van Bermuda. Daarna trekt ze mogelijk naar het oosten van Canada. Ondertussen zal ze in kracht verliezen, maar ze kan als orkaan van eerste of tweede categorie aan land gaan in Canada.

Grote overlast Dominicaanse Republiek

Het passeren van de orkaan over de Dominicaanse Republiek ging gepaard met zware regenval en windsnelheden van 155 kilometer per uur. Wegen overstroomden of raakten geblokkeerd door omgewaaide bomen en elektriciteitspalen. Volgens de autoriteiten zijn verschillende dorpen in het oosten van het land onbereikbaar geworden en zijn zo'n 12.000 mensen ontheemd. Voor zover bekend viel er een dode. Ongeveer 11.000 mensen zitten zonder stroom. Ook in de bij toeristen populaire badplaats Punta Cana is de elektriciteit uitgevallen. De plaats ligt op de meest oostelijke punt van de Dominicaanse Republiek, niet ver van waar Fiona maandagochtend aan land kwam.

Puerto Rico

Zondag zorgde de orkaan al voor grote problemen op Puerto Rico. Rivieren traden buiten hun oevers door de harde regens en op het hele eiland viel de stroom uit. Waarschijnlijk gaat het nog dagen duren voordat iedereen weer elektriciteit heeft. Ook regent het nog altijd op het eiland.

Lees hier alles over orkanen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht