Kans groot dat je de vallende sterren van de Orioniden ziet

21 oktober 2022, 09:00

Meteorenzwerm Orioniden. Beeld: AS / Paulista

Zaterdag passeert meteorenzwerm Orioniden de aarde en kunnen we op het hoogtepunt in totaal zo’n 30 vallende sterren per uur te zien. Het beste kijkmoment is zaterdagochtend vlak voordat het licht wordt. In dit artikel vertellen we je hoe groot de kans is dat je daadwerkelijk vallende sterren ziet. Doe jij een wens?

De meteorenzwerm Orioniden is komende nacht zichtbaar bij helder weer. De kans op heldere momenten is vrij groot, maar er zijn ook wolkenvelden zichtbaar. Doordat er vrij veel sterren per uur vallen, zo’n 25 tot 35 stuks, is de kans vrij groot dat ze zichtbaar zijn. De Orioniden zijn snel en leveren nalichtende sporen op.

Het hoogtepunt van de zwerm is zaterdagochtend om 10:00 uur, maar dan is de zon al op. Daarom is het beste moment om te kijken zaterdagochtend vroeg, vlak voordat het licht wordt. Rond kwart voor acht gaat het schemeren en om kwart over acht komt de zon op. Mocht het komende nacht niet lukken, dan zijn er ook komende nachten nog vallende sterren van de Orioniden te zien. Wel neemt dit aantal per nacht af. Om ze te zien moet je naar de zuidelijke hemel kijken én vrij hoog.

Met deze tips vergroot je de kans om vallende sterren te zien.

Komende zwermen

Op 7 november is de volgende meteorenzwerm te zien, die van de Tauriden. Dat zijn traag trekkende, heldere oranjeachtige vallende sterren. Helaas zijn er op het hoogtepunt slechts drie per uur te zien. Op 17 november is het de beurt aan de Leoniden en ook van deze zwerm zijn er maar een handjevol per uur zichtbaar.

De volgende wat serieuzere zwerm is van de Geminiden. Van deze zwerm zijn er 14 december ongeveer 30 per uur te zien. De Geminiden zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak heldere, korte sporen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht