Mogelijk tropische storm voor ABC-eilanden

21 september 2022, 14:30

Zware windstoten tijdens een tropische storm. Foto: Adobe Stock / galitskaya

Tot nu toe verliep het orkaanseizoen uitzonderlijk rustig. Inmiddels liggen er aardig wat systemen op de Atlantische Oceaan die potentie hebben om uit te groeien tot een tropische storm of zelfs al zijn uitgegroeid tot een orkaan.

Op dit moment ligt er een buiengebied een paar honderd kilometer ten oosten van onder andere Aruba, Bonaire en Curaçao. Er is een grote kans dat dit systeem uitgroeit tot een tropische storm en daarmee zal het de naam Hermine tot zich mogen nemen.

De koers van dit systeem lijkt vooralsnog pal over de ABC-eilanden te trekken. Hier moeten ze vrijdag rekening houden met hevige onweersbuien en zware windstoten. Hierna beweegt het verder noordwestwaarts waar het hoogstwaarschijnlijk in kracht toeneemt. Er schuilt nog een grote onzekerheid in de exacte koers van dit systeem. Het zeewater in de omgeving is echter zeer warm waardoor er ook een kans bestaat dat het uitgroeit tot een orkaan. Mogelijk trekt het dan over Cuba en later volgende week kan het zelfs de zuidkust van de Verenigde Staten aandoen. Dit zal de eerste keer zijn dit orkaanseizoen dat het vasteland van de Verenigde Staten te kampen krijgt met een orkaan.

Fiona een categorie 4 orkaan

Orkaan Fiona heeft de nodige schade aangericht in met name Puerto Rico en het oosten van de Dominicaanse Republiek. Fiona was gister al uitgegroeid tot de eerste ‘major hurricane’ van dit orkaanseizoen volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Dat zijn orkanen vanaf categorie 3 of hoger. Afgelopen nacht raasde Fiona over de Turkse- en Caicoseilanden met windsnelheden van ruim 200 km/uur waar ze inmiddels te kampen hebben met stroomuitval en hevige overstromingen.

Inmiddels heeft Fiona zelfs categorie 4 bereikt met windsnelheden van ruim 210 km/uur en windstoten die oplopen tot ruim 400 km/uur. De verwachting is dat Fiona nog iets in kracht toe kan nemen en morgen net ten westen van Bermuda trekt. Door de grote omvang en sterkte van het systeem moeten ze hier wel rekening houden met grote overlast. Richting het weekend komt Fiona aan land in het oosten van Canada. Ook dan is er hoogstwaarschijnlijk nog sprake van orkaankracht, al zal het systeem hier boven land snel kracht verliezen.

Gaston richting de Azoren

Pal op het midden van de Atlantische Oceaan ligt een ander buiengebied dat zich gevormd heeft tot een tropische depressie met de naam Gaston. Dit systeem trekt de komende dagen in de richting van de Azoren en komt naar verwachting hier vrijdag aan land. Wel zal Gaston niet veel meer intensiveren aangezien het over zeewater trekt dat een stuk minder warm is. Toch kan het aankomend weekend de nodige neerslag geven voor vooral de westelijke eilanden. Ook moeten ze hier rekening houden met een stormachtige wind.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht