WMO haalt orkaannamen Otis en Dora uit de roulatie

22 maart 2024, 09:55

Orkanen
Schade door orkaan Otis, Acapulco, Mexico, 2023. Foto via ANP EPA/David Guzmán

Mocht er de komende jaren ergens op de wereld een nieuwe orkaan ontstaan, dan zal het systeem in ieder geval niet de naam Otis of Dora krijgen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de namen namelijk uit de roulatie gehaald.

Normaal gesproken wordt de pool met namen iedere zes jaar herhaald. Maar als stormen of orkanen een te dodelijke impact hebben, worden deze namen door de WMO uit het systeem gehaald. Dit gebeurde bijvoorbeeld eerder met orkanen Katrina (2005), Sandy (2012) en Irma (2017).

Afgelopen najaar liet orkaan Otis in de Mexicaanse stad Acapulco een spoor van vernieling na. Door windsnelheden van 260 kilometer per uur en hevige regenval, werd er omgerekend voor bijna 3 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Daarbij werden zeker 50 mensen gedood en raakten 34 mensen vermist.

Naast Otis wordt ook Dora in de toekomst niet meer gebruikt. Hoewel de orkaan niet direct voor veel schade heeft gezorgd, waren er volgens de WMO wel indicaties dat Dora winden veroorzaakte die de dodelijke bosbranden in Hawaii vorig jaar verder aanwakkerden en verergerden. Door die bosbranden kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

Leer meer over orkanen.

ANP

ANP