Weekendweer: zaterdag buien, zondag zon

22 september 2022, 09:30

Foto: Ab Donker

Vrijdag hebben we eerst nog te maken met rustig weer. De zon schijnt af en toe, maar in het westen en zuidwesten komt al tamelijk veel bewolking voor. De temperatuur loopt op naar waarden rond 14 graden in de Ardennen, 16 graden aan zee tot plaatselijk 19 graden in de Kempen en het centrum. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind.

Meer bewolking, later buien

In de nacht naar zaterdag raakt het overal bewolkt en vooral in het noordwesten neemt de kans op regen toe. Elders blijft het nog lange tijd overwegend droog. Door de bewolking koelt het niet verder af dan 8 graden in de Hoge Venen tot 13 graden langs de kust. Dat is een groot verschil met de afgelopen nachten, toen het in de Ardennen zelfs tot de eerste vorst van dit seizoen is gekomen.

Fikse regenbui. Foto: Elly Theunissen
Fikse regenbui. Foto: Elly Theunissen

Ook zaterdag overdag is het tamelijk bewolkt met verspreid over het land enkele buien of wat regen. De meeste neerslag valt over het westen en noordwesten en plaatselijk kan dat wel zo’n 10 tot 20 millimeter zijn. Voor alle details omtrent de buien, lees je het uitgebreide weerbericht.

De oostkantons mogen de minste neerslag verwachten, daar blijft het mogelijk zelfs helemaal droog. Al is op de Ardennen wel een enkele bui mogelijk. Later in de middag wordt het droger en breekt de zon overal nog even door. Dan loopt het kwik op naar 14 graden aan zee en op de toppen van de Hoge Venen tot 17 of 18 graden in het centrum van ons land.

Zondag droog met meer zon

De mooiste dag van het weekend wordt duidelijk zondag. Vrijwel alle buien hebben ons land verlaten, alleen in het noordwesten kan vanaf de namiddag nog een bui vallen. Elders wordt het een droge dag. Er is een afwisseling van stapelwolken en zon, al kan de dag op de Hoge Venen wel beginnen met lokaal nevel of wat mist. De temperatuur komt ’s middags uit op ongeveer 14 graden langs de kust en in de Hoge Venen tot lokaal 18 graden in het centrum en noorden van ons land. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind, later op de dag valt de wind grotendeels weg. Een prima dag voor een mooie wandeling of om een terrasje te pakken!

Na het weekend wisselvallig

Dat weerbeeld verandert vanaf maandag snel. Vanaf maandagmiddag krijgen we te maken met een wisselvallig en beduidend kouder weertype. Er gaan dagelijks buien vallen, die vooral in de kustregio's soms veel neerslag kunnen geven. Daarbij haalt de temperatuur vanaf dinsdag nauwelijks nog de grens van 15 graden. Genoeg reden dus om vooral zondag nog even te genieten van het mooie weer.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht