Meer sneeuw op komst

23 januari 2019, 15:40

Gladheid
Meisje-in-sneeuw_SS
Meisje-in-sneeuw_SS
Meisje-in-sneeuw_SS

Gisteren en vanochtend is regionaal flink wat sneeuw gevallen. In het westen van het land lag vanochtend op veel plaatsen 10-15 cm sneeuw. En het is nog niet voorbij. Morgen trekt in de namiddag en avond een neerslaggebied over het land. Hierbij kan circa 3 cm verse sneeuw vallen. Ook vrijdagavond, in de nacht naar zaterdag en zondag is kans op winterse neerslag en gladheid. Zaterdagmiddag is het zacht met in grote delen van het land 7-9 graden.

Morgenmiddag en -avond trekt vanaf het noordwesten een neerslaggebied over het land. Deze neerslag begint als sneeuw en gaat in het westen geleidelijk over in smeltende sneeuw en regen. Landinwaarts kan 3 cm verse sneeuw vallen. De maximumtemperatuur varieert van +4 graden aan zee tot -4 graden in de Oostkantons. In het centrum en de Kempen wordt het 0-1 graden.

Kans op aanvriezende regen

Vrijdagavond of in de nacht naar zaterdag volgt een volgende neerslagzone. Dit brengt zachtere lucht met zich mee en in het westen valt waarschijnlijk direct regen. Landinwaarts kan de neerslag als sneeuw beginnen en tijdelijk overgaan in aanvriezende regen. Hierdoor kan het verraderlijk glad worden. Ten zuiden van Samber en Maas is het mogelijk ook zaterdagochtend nog een tijd glad.

Zaterdagmiddag wordt het 3 graden in de Ardennen tot 9 aan de kust en is van gladheid geen sprake. Neerslag valt overal in de vorm van regen.

Vanaf zondag terug winters

Zondag bereikt beduidend koudere lucht opnieuw ons land. Neerslag zal steeds meer in winterse vorm vallen en in de Ardennen is kans op een flink pak sneeuw. Ook in Laag-België kan het later op de dag regionaal weer wit worden.

Volgende week blijft het nog een aantal dagen wisselvallig winterweer met winterse buien en in de Ardennen sneeuwbuien. De maxima liggen in de Ardennen rond of net onder het vriespunt en in Laag-België tussen 1 en 4 graden. In de nachten vriest het in Vlaanderen licht en in de Ardennen meestal matig, lokaal streng.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog