Weekverwachting: grijze en kille week

23 januari 2023, 11:30

In Beesden ligt genoeg sneeuw om sneeuwpoppen van te maken. Foto: Ben Saanen

We krijgen deze week te maken met vrij rustig januariweer. Slechts af en toe komt de zon tevoorschijn en tot neerslag komt het niet vaak. Waar en wanneer er wel kans is op neerslag vertellen wij jou in deze weekverwachting.

We beginnen de week ronduit grijs en bewolkt. In de loop van de dag komt lokaal een enkele opklaring voor, maar over het algemeen overheerst de bewolking. Het blijft de hele dag droog en de temperatuur loopt op naar 2 graden in het centrum van het land tot een graad of 4 aan zee. In de Ardennen is het iets kouder met maxima rond of net iets onder het vriespunt. Hier is afgelopen week ook flink wat sneeuw gevallen. Op de hoogste gedeelten van de Ardennen ligt inmiddels 10 tot ruim 20 centimeter. Hier kun je dus volop genieten van een mooie sneeuwwandeling!

Woensdag op donderdag mogelijk winterse neerslag

De rest van de week krijgen we te maken met vrij rustig winterweer. Dinsdag en woensdag is het overwegend bewolkt. Wel blijft het op beide dagen droog en vooral dinsdag kan je wellicht de zon nog even voorbij zien komen. De temperatuur stijgt op deze dagen naar 2 graden in het centrum van het land tot een graad of 4 in de kustgebieden. Alleen in de Ardennen blijft het kwik rond het vriespunt steken.

Woensdagavond trekt een neerslaggebied vanuit het noordwesten over het land. Hierdoor gaat het op uitgebreide schaal regenen. Verder landinwaarts kan wat winterse neerslag vallen. Hierbij is ook kans op ijzel en in de hogere gedeelten kan sneeuw vallen. De verwachting hiervoor is echter nog vrij onzeker. Wil jij weten of en waar jij winterse neerslag kan verwachten? Dan kan je dit lezen in ons uitgebreide weerbericht.

Donderdag kan het in de Ardennen tot aan de middag licht sneeuwen. Elders is het veelal droog maar overheerst wel de bewolking. Pas later in de middag komen enkele opklaringen voor en vooral in het westen kan je dan wellicht even een waterig zonnetje voorbij zien komen. Het is tijdelijk iets zachter met temperaturen die aan zee oplopen tot lokaal 7 graden. In Antwerpen wordt het een graad of 5.

Rest van de week meest droog en relatief koud

Vrijdag en komend weekend lijken droge dagen te worden met een afwisseling van wolken en zon. De maxima liggen hierbij rond 5 graden in Laag-België. In de Ardennen vriest het 's nachts regionaal matig en ligt het kwik overdag rond het vriespunt. Al met al zeer gebruikelijke waarden voor eind januari. Na het weekend neemt de kans op een wisselvalliger weertype toe waarbij we dagelijks te maken krijgen met enkele (winterse) buien.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog