Weekendweer: lagere temperaturen met mogelijk winterse buien

23 november 2023, 13:20

Natte sneeuw en mist in de Ardennen. Foto: Maria Nefkens

Vandaag is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar, maar komend weekend dalen de temperaturen flink. Ook moeten we rekening houden met enkele buien. Of het ook koud genoeg wordt voor sneeuw lees je in deze weekendverwachting.

Vandaag is het op de meeste plaatsen droog, maar wel bewolkt. Het is zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 7 en 13 graden. Normale waarden voor de tijd van het jaar liggen rond 7 graden. Morgen komt de wind uit het noordwesten en hiermee daalt de temperatuur flink en worden ook flink wat buien aangevoerd. Alle details over het weer tot en met het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Mogelijk wit in de Ardennen

Zaterdag verloopt wisselvallig met verspreid over het land buien. In Laag-België is het een graad of 7 en valt de neerslag voornamelijk als regen. In de Ardennen is het een stuk frisser en liggen de maxima slechts enkele graden boven nul. Hier kunnen de buien een winters karakter hebben en vooral in de ochtend en avonduren komt het mogelijk zelfs tot een dun sneeuwdek. Tussen de buien door zijn ook droge momenten en schijnt af en toe de zon, maar door een stevige noordwestenwind voelt het in heel het land guur aan.

In de avond en nacht naar zondag blijven enkele buien mogelijk, maar komen ook flink wat droge momenten voor met een mix van opklaringen en wolken. De temperatuur daalt naar 1 tot 4 graden in de lagere delen. In de Oostkantons kan het een graadje vriezen.

Zondag zijn het de wolken die het weerbeeld domineren. In het zuiden en westen blijft het vaak droog, maar in het noordoosten kan uit de dikkere bewolking van tijd tot tijd lichte regen vallen. De wind neemt flink in kracht af en is veel zwak tot matig, 2-4 Bft. De temperatuur komt uit tussen 2 graden in de Ardennen tot een graad of 7 in het centrum.

Na het weekend echt de winter in?

Winterse perikelen zijn komend weekend alleen in de Ardennen te vinden. Na het weekend komt daar mogelijk verandering in. De temperaturen dalen verder met overdag waarden enkele graden boven het vriespunt en in de nachten komt het regelmatig tot vorst. De neerslag kan bovendien steeds vaker van een winters karakter zijn.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht