Tropische cycloon Kirrily naar Australische staat Queensland

24 januari 2024, 10:44

Orkanen
Australië Cycloon. Foto: ANP / AFP / Brian Cassey.

Voor de kust van Australië heeft zich een tropische cycloon die de naam Kirrily draagt gevormd. Naar verwachting trekt de cycloon donderdag richting de Australische deelstaat Queensland, die in december ook al werd getroffen door cycloon Jasper.

Kirrily ontwikkelde zich in de Koraalzee. Momenteel is de cycloon er een in de laagste categorie 1, maar wordt hij naar verwachting sterker als hij richting Queensland trekt, meldt het Australische Bureau of Meteorology (BoM). Volgens het weerbureau komt de cycloon aan land tussen de plaatsen Cardwell en Bowen.

Zware regenval in Queensland

Nadat Kirrily de kust heeft aangedaan zwakt hij waarschijnlijk snel af om verder landinwaarts te trekken over het midden van Queensland. Daar wordt voor vrijdag en in het weekend zware tot intense regenval verwacht, aldus het BoM.

In december werd het noorden van Queensland nog getroffen door grootschalige overstromingen na hevige regenval als gevolg van cycloon Jasper. Het is voor het eerst sinds 2015 dat de Australische deelstaat in een tijdsbestek van een paar weken te maken heeft met twee cyclonen.

ANP

ANP