Dit weekend hoogste zonkracht van het jaar

24 juni 2023, 07:30

Foto: AdobeStock / Markomarcello

Dit weekend wordt het zomers tot tropisch warm met flink wat ruimte voor de zon. Het zijn de langste dagen van het jaar en dit betekent dat de zon het felst schijnt. Hierdoor ligt verbranding snel op de loer. In dit artikel lees je hoe hoog de zonkracht wordt.

Er staat een prachtig zomers weekend op het programma met veel zonneschijn. Zaterdag zijn er flinke zonnige perioden en er ontstaan ook stapelwolken. Het wordt 23-35 graden in West-Vlaanderen tot 28 graden in Limburg. Zondag verloopt zonovergoten en komt de maximumtemperatuur met 28 tot 32 graden veelal op tropische waarden uit. In het meest uitgebreide weerbericht van België blijf je op de hoogte van de weerdetails in jouw omgeving.

Zonaanbidders opgelet!

Met deze weersomstandigheden is het heerlijk weer om af te koelen in de zee of in een meertje. Ga jij dit weekend naar het strand? Zorg dan wel dat je je goed insmeert. De zon schijnt deze dagen het felst en zowel zaterdag als zondag wordt zonkracht 8 bereikt. De hoogste waarden zijn voor het zuiden. Bij zonkracht 8 kan een onbeschermde huid al binnen 10-15 minuten verbranden.

Foto: AdobeStock / ihetbo
Foto: AdobeStock / ihetbo

Water en zand werken bovendien als een soort spiegel en weerkaatsen zonnestralen, waardoor het zonlicht met 10 tot 20% wordt versterkt.

Meer daarover lees je in: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst, maar ook in de twee uren voor en na dit tijdvak kan je huid nog snel verbranden. In de eerste helft van de ochtend en in de avond is de zonkracht te laag om te verbranden.

Zonkracht 9

Rond de langste dag wordt in ons land jaarlijks meerdere keren UV-index 7-8 gemeten. Een enkele keer wordt zonkracht 9 gehaald in België. Dit gebeurde voor het laatst op 11 juni 2017. Op de Ardense hoogten is de UV-index nog wat hoger dan in Laag-België. In de Ardennen, zeker op ruim 500 meter hoogte, is iets minder lucht aanwezig tussen het aardoppervlak en de zon. Hierdoor wordt minder UV-straling weggefilterd. In extreme gevallen is zelfs meer dan zonkracht 10 gemeten!

Zon ook goed voor je gezondheid

Onder invloed van zonlicht maakt je huid vitamine D aan. Dit is onder andere goed voor je weerstand en je botten.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht