Weekendweer: aangename temperaturen

27 april 2023, 09:30

Wandelen in de lente. Foto: Toon Boons.

Komend weekend staat in ons land in het teken van aangenaam lenteweer. Er zijn afwisselend zonnige momenten en stapelwolken en daarbij komen we stilaan in zachtere lucht terecht. Dat betekent vrij aangename temperaturen, zeker als je dat vergelijkt met afgelopen week. Alle details lees je in dit bericht!

Voorafgaand aan het weekend hebben we nog met bewolking en wat regen te maken. Later op vrijdag wordt het wel droger en draait de wind naar een noordoostelijke richting. Alle details over het weer voor vandaag en komende nacht lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Zaterdag nog wolkenvelden

Op de eerste dag van het weekend is het weerbeeld behoorlijk aangenaam, zeker als je het vergelijkt met de voorgaande dagen. 's Ochtends hebben we nog wel met bewolking te maken en ook mist is dan lokaal niet uitgesloten. Met name de Ardennen kunnen wat langere tijd in nevel of mist gehuld zijn. Daarna is de meeste zonneschijn weggelegd voor de kustgebieden en daar blijft het dan ook helemaal droog. In het centrum en vooral boven de Oostkantons komen later flink wat stapelwolken tot ontwikkeling en daaruit ontstaan verspreid een paar lichte buien. Toch zullen veel plaatsen het droog houden.

De temperatuur stijgt zaterdagmiddag naar 14 graden op de stranden tot 17 graden in het zuiden en zuidwesten. De Hoge Venen haken af op een graad of 12. Dat zijn hele normale waarden voor de laatste dagen van april. De wind waait uit veranderlijke tot noordelijke richtingen en is meest zwak van kracht, rond 2 Bft. In de zon en uit de wind zal het gewoon aangenaam voorjaarsweer zijn.

Zondag geregeld zon

De zondag verloopt in het hele land meest droog. We zien dan overdag een afwisseling van zon en stapelwolken, al kan het in de kustgebieden ook van tijd tot tijd vrij zonnig zijn. Het wordt nog een graadje warmer dan zaterdag met een graad of 14 aan zee, zo'n 16 graden in het centrum en zuiden van ons land tot misschien wel ergens 19 graden in de Kempen. De wind gaat uit het noordoosten tot oosten waaien en wordt later in de middag aan zee soms matig, kracht 3 tot 4. Elders staat maar weinig wind.

1 mei: regionaal vrij warm

Ook maandag houden we nog met het relatief warme weertype te maken. Delen van de Kempen kunnen dan zelfs richting de 20 graden gaan, elders in het land schommelen de maxima tussen 14 en 18 graden. Er komt een zwakke tot matige zuidoostelijke bries te staan.

Later op de dag kunnen zich stapelwolken vormen en is met name op de Ardennen een lokale regen- of onweersbui mogelijk. Elders lijkt het in elk geval tot de avond droog te blijven. De temperatuur blijft maandagavond regionaal nog lange tijd op 15 graden of iets meer hangen.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht