Japan zucht onder hittegolf na kortste regenseizoen ooit

27 juni 2022, 11:22

Japan zucht onder een hittegolf, beeld: ANP / EPA / KIMIMASA MAYAMA

Japan zucht onder een hittegolf. De regering heeft maandag gewaarschuwd voor een mogelijke stroomstoring vanwege de extreme hitte. Zondag registreerde de stad Isesaki met 40,2 graden de hoogste temperatuur ooit in Japan in juni gemeten.

Vandaag en de komende dagen worden in Tokyo temperaturen van 34 tot 37 graden verwacht. Afgelopen weekend daalde het kwik op veel plekken niet tot onder de 35 graden.

"We vragen het publiek om het energieverbruik in de vroege avonduren te verminderen", vertelde Yoshihiko Isozaki, plaatsvervangend kabinetschef, op een persconferentie. Op deze manier hoopt hij stroomuitval te voorkomen. Isozaki drukte de Japanners wel op het hart dat ze moeten doen wat nodig is om koel te blijven en een zonnesteek te voorkomen.

Regenseizoen

Normaal gesproken is in een groot deel van Japan rond deze tijd van het jaar nog het regenseizoen aan de gang. De Japanse weerdienst verklaarde maandag het seizoen voorbij in de Kanto-regio, de thuisbasis van Tokyo, en het aangrenzende Koshin-gebied; 22 dagen eerder dan normaal. Het betekent het vroegste einde sinds de metingen in 1951 begonnen. Ook in Tokai in centraal Japan en een deel van het zuiden van Kyushu is het regenseizoen voorbij. Er wordt gesproken van het kortste regenseizoen ooit in deze gebieden en Kanto-Koshin.

"Direct na het einde van het regenseizoen zijn veel mensen nog niet volledig gewend aan hitte en lopen ze een groter risico op een zonnesteek", waarschuwde de Japanse weerdienst.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht