Europees vakantieweer: omslag naar koeler weer

27 juni 2024, 07:30

Vakantieweer
Het meer van Genève in Zwitserland, foto AdobeStock / saiko3p

Komende maandag begint in Vlaanderen de zomervakantie. We hebben afgelopen week in België mogen genieten van heerlijk zomers weer, maar wat voor weer kun jij verwachten als je op vakantie gaat in Europa? Lees hier alles over het Europese weer van komende week.

Mocht je dit weekend meteen vertrekken, heb je op veel plaatsen nog te maken met zomerse temperaturen. Zo is het zaterdag in Berlijn en Zürich zo’n 30 graden en in Rome zelfs ruim 35 graden. Ondanks de warmte is het wel wisselvallig in grote delen van Europa. Vanaf Spanje beweegt gedurende het weekend een actieve storing noordoostwaarts. Hierdoor is, voornamelijk in Noord-Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, kans op flinke regen- en onweersbuien.

Toenemende wisselvalligheid

Vanaf maandag krijgen we te maken met een westenstroming, wat koeler en wisselvalliger weer met zich meebrengt. Voornamelijk voor noordwest Europa betekent dit een stuk minder zonneschijn en vaker regen. De meeste regen lijkt weggelegd voor het noorden van Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden, maar in de eerste helft van de week zijn ook Noord-Italië en de Balkanlanden nog erg gevoelig voor buien. Geen zorgen als jij naar een van deze regio’s afreist, want jouw vakantie hoeft niet volledig in het water te vallen. Tussen de buien door zijn er regelmatig droge perioden waarbij ook van tijd tot tijd de zon schijnt.

Ga je op vakantie naar Portugal, Spanje, Zuid-Italië of de Griekse eilanden? Dan zul je van het wisselvallige weer weinig merken. Het is hier vrijwel heel de dag droog en ook de zon schijnt uitbundig: heerlijk weer voor een echte zonvakantie. Let goed op als je aan het strand ligt, want de zonkracht is in deze tijd van het jaar erg hoog. In plaatsen als Valencia, Palermo of op de Griekse eilanden bereikt de zonkracht dagelijks namelijk UV-index 8 of 9. Een onbeschermde huid kan dan al in minder dan 10 minuten verbranden, dus vergeet je zonnebrand niet als je op stap gaat!

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Zuid-Europa zomers tot tropisch warm

Met de westenstroming gaat in de noordelijke helft van Europa de temperatuur ook enkele graden omlaag. In Berlijn is het maandag nog maar zo’n 22 graden en in Luzerne verliezen we zelfs 10 graden: de maxima dalen van 30 graden naar slechts een graad of 20. Langs de Franse westkust zien we ook een redelijke daling van zo’n 26 naar 21 graden. Dit is iets kouder dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar: in Nantes is het in de eerste week van juli overdag normaal zo’n 24 graden.

In het zuiden van Europa houden de hoge temperaturen daarentegen ook volgende week nog aan. Op grote schaal ligt de temperatuur dagelijks tussen 25 en 29 graden, zoals in Albufeira of Nice. Op veel andere plaatsen, bijvoorbeeld Madrid, Palermo en Iraklion, is het tropisch warm: het kwik stijgt hier dagelijks tot 30 à 33 graden. In het zuiden van Spanje en het binnenland van Griekenland kan de temperatuur in de loop van de week nog enkele graden hoger uitvallen: op enkele plaatsen wordt het dan 38 graden.

Alpen gevoelig voor onweersbuien

Trek jij er komende week op uit voor een actieve wandelvakantie in de Alpen? Houd er dan rekening mee dat het weer snel kan omslaan. De dagen beginnen vaak droog en zonnig, maar in de loop van de middag komen regelmatig stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. In bergachtige gebieden kunnen deze buien snel ontstaan, dus houd goed de regenradar en het weerbericht voor Oostenrijk of Zwitserland in de gaten.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht