Begin januari veel vallende sterren van Boötiden

28 december 2022, 08:01

Astronomie
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Marco

Het aantal vallende sterren van de Boötiden valt dit jaar hoger uit dan in andere jaren. Lees hieronder wanneer je het beste kunt kijken.

Op 4 januari kunnen we een sterrenregen van meteorenzwerm Boötiden verwachten. Deze jaarlijks terugkerende sterrenregen is dit jaar veel actiever dan in andere jaren. In totaal kunnen bij helder weer zo’n 80 vallende sterren per uur te zien zijn. De afgelopen jaren bleef de sterrenregen beperkt tot enkele tientallen per uur en ook de komende jaren komen we nog niet aan de helft van het aantal dat we nu krijgen.

Kijken zodra maan onder is

Om de vallende te kunnen zien zullen we wel wat moeite moeten doen. In de nacht van het maximum is de maan bijna geheel verlicht. Zaterdag 7 januari is het namelijk volle maan. Het maanlicht kan de zwakkere meteoren aan het zicht onttrekken.

Om 07:00 uur gaat de maan, aan de noordwestelijke hemel, onder en dat is het beste moment om vallende sterren te zien. Een uur later begint het te schemeren en is het blauwe spoor van de vallende sterren te zwak om te zien. Het is dus hopen dat het juist in die periode even goed helder is.

Doordat de vallende sterren van de Boötiden zo kort duren, heeft het geen zin om een nacht eerder of juist later te kijken. Lees ook onze kijktips om vallende sterren te zien.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht