Veel hooikoortsklachten door berken tijdens paasvakantie

28 maart 2024, 07:03

Gezondheid
Katjes van de berk. Foto: Adobe Stock / Elena.

Het berkenpollenseizoen is dit jaar vroeg van start gegaan en precies tijdens de paasvakantie kan er veel berkenpollen in de lucht terecht komen. Heb jij een berkenpollenallergie? Dan doe je er goed aan om rekening te houden met hooikoortsklachten en tijdig jouw hooikoortsmedicatie in te nemen. Lees hier wat je kan verwachten.

Na een recordwarme februari en zeer waarschijnlijk ook recordwarme maart loopt de natuur veel eerder uit dan normaal in de lente. Ook de eerste berken kwamen al halverwege maart tot bloei. Deze week komen steeds meer berken tot bloei en tijdens het paasweekend zal de piekperiode van het berkenpollenseizoen beginnen. Dit betekent dat de berken massaal in bloei staan en je met een berkenpollenallergie grote kans maakt op hooikoortsklachten tijdens droge perioden.

Zacht en wisselvallig paasweekend

Het paasweekend verloopt zacht met maxima van 14-18 graden. Daarmee is het zachter dan de normaal voor eind maart van ongeveer 12 graden. Met veel vocht in de bodem zijn het ideale omstandigheden voor de bloei van de berkenbomen. Het weekend verloopt wisselvallig met dagelijks kans op regen, maar als het een aantal uur achter elkaar droog is kan de concentratie berkenpollen in de lucht al snel flink oplopen.

Bloeiende berk. Foto: Adobe Stock / Stefan.
Bloeiende berk. Foto: Adobe Stock / Stefan.

Het sterk allergeen pollen van de berk veroorzaakt bij ongeveer een half miljoen Belgen klachten. Ook de es, die matig allergeen pollen verspreidt, kan in deze periode hooikoortsklachten veroorzaken.

Volg ons hooikoortsweerbericht

Na de paasdagen zet de massale bloei van de berken door en kun je tijdens droge perioden klachten ondervinden. Doordat er regelmatig regen valt spoelt de lucht wel regelmatig schoon en is de overlast niet zo groot als wanneer het een hele week droog zou zijn. Naar verwachting zijn de berken halverwege april uitgebloeid. Je kan er dus de hele paasvakantie hinder van ondervinden.

Wanneer start het graspollenseizoen?

Door het zachte weer groeit ook het gras al flink en de bloei van de eerste grassoorten zal niet lang meer op zich laten wachten. Alleen langdurig kouder weer dan normaal kan de ontwikkeling van het gras nog wat vertragen. Maar met vrij normale temperaturen in het vooruitzicht kunnen halverwege april de vroegbloeiende grassoorten, zoals de grote vossenstaart, mogelijk al pollen verspreiden.

Heb jij een graspollenallergie? Hou dan dus rekening met een vroege start van het graspollenseizoen. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een miljoen Belgen hooikoortsklachten. Het is dan ook verreweg de grootste veroorzaker van hooikoorts.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Als het vervolgens in de tweede helft van april zacht is en de bovenste laag van de bodem niet verdroogt kan de piekperiode van het graspollenseizoen al vroeg in mei plaatsvinden. Normaal is dat in de tweede helft van mei en in juni.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht