Vakantieweer Europa: wisselvallige start paasvakantie

28 maart 2024, 08:44

Buitenland
Eieren zoeken met Pasen. Foto: Adobe Stock / Miss Alva

De komende periode is het zacht en wisselvallig lenteweer in grote delen van Europa. Wil je paasvakantie vieren met droog weer en zonneschijn? Dan zul je een stukje moeten reizen.

Zelfs in landen als Frankrijk, Spanje en Portugal is de eerste helft van de paasvakantie sprake van flink wat buien. Daar is men in die regio trouwens best blij mee met het oog op de extreme droogte. Voordat de hete zomer begint wordt daar nu nog een kleine voorraad water aangelegd. Warm is het in die regio's ook niet bepaald: in het binnenland van Spanje komt de temperatuur tijdens de paasdagen zelfs niet hoger uit dan een graad of 12. Zowel langs de zuid- en oostkust, als in grote delen van Frankrijk, wordt het dagelijks enkele graden zachter.

Beste weer in Zuidoost-Europa

Het midden en zuiden van Italië krijgen een veel fraaiere paasvakantie. Daar blijft het komende week overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. Het kwik stijgt in de zuidelijke helft al snel naar een graad of 20; wat dieper landinwaarts is lokaal zelfs 25 graden prima mogelijk. Bovendien staat er maar weinig wind. Zodoende kan het bij tijden zelfs zomers aanvoelen.

Datzelfde geldt voor delen van de Balkan, Griekenland en Turkije. Ook daar schijnt de zon veelvuldig en stijgt het kwik tijdens en na de paasdagen tot veelal iets boven de 20 graden. Alleen veel kustgebieden blijven iets frisser. Dat komt natuurlijk door het relatief koude zeewater in deze tijd van het jaar. Wind vanaf zee zorgt dan al snel voor enkele graden afkoeling.

Wintersportgebieden: aanhoudend zacht

Kijken we naar de laatste kansen op wintersport van dit seizoen, dan zien we dat de middelgebergtes dichtbij huis sowieso sneeuwloos blijven. De temperatuur ligt meestal rond 10 graden en daarbij valt met enige regelmaat wat regen of een bui. Alleen tijdens een rustige nacht met opklaringen kan de temperatuur eventjes tot nabij het vriespunt wegzakken, maar dat stelt verder weinig voor.

Weinig sneeuw op een piste in Frankrijk. Foto: Olivier Chassignole / AFP
Weinig sneeuw op een piste in Frankrijk. Foto: Olivier Chassignole / AFP

De Alpenlanden zijn eveneens zeer zacht en dat is al langere tijd zo, ook al is er afgelopen week op grotere hoogte soms wel een pak sneeuw gevallen. Dat blijft meestal slechts kortdurend liggen. Ook daar heerst een zuidwestelijke stroming en de meeste skigebieden hebben tot op grotere hoogte te maken met slechte sneeuwcondities of zelfs volledig groene landschappen. We zien rond 2e paasdag wel een actief neerslaggebied het Alpengebied passeren, maar ook dat geeft alleen boven de 1800 tot 2000 meter hoogte sneeuw.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht