Grote kans op hooikoorts vanaf dit weekend

28 mei 2021, 09:11

Mensen met een graspollenallergie zullen komende tijd te maken krijgen met veel hooikoortsklachten. Vanaf vandaag blijft het voorlopig droog en komt steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. Doordat het komende dagen ook zonnig is en steeds warmer wordt zal het gras in de loop van komende week massaal in bloei komen.

De groei van het gras verliep de afgelopen weken trager dan wat we de laatste jaren gewend waren. De gemiddelde temperatuur vanaf begin maart was bijna twee graden kouder dan normaal. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei. 

De afgelopen twee weken is het gras flink gegroeid en zijn de vroege grassoorten op steeds meer plaatsen tot bloei gekomen. Doordat het in mei vaak regende beperkte de hooikoortsoverlast zich tot de droge perioden en werd de lucht regelmatig schoongespoeld.

Hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door droog weer en aflandige wind

De weersverwachting voor de komende veertien dagen ziet er droog uit en daardoor kan steeds meer pollen in de lucht terecht komen. Zonnig en warm weer stimuleert de bloei van het gras. Dit weekend wordt het op veel plaatsen al circa 20 graden en volgende week is in het centrum, in de Gaume en in de Kempen zelfs kans op zomerse warmte.  

Bloeiend gras

Foto: Jannes Wiersema

Met een noorden- tot oostenwind wordt komende tijd ook graspollen vanuit Nederland en Duitsland aangevoerd. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal daardoor extra snel toenemen.

Meeste graspollenoverlast in juni

De meeste graspollen worden verwacht vanaf de tweede week van juni. Doordat het in juni vaak droog weer zal zijn en het gras profiteert van het aanwezige bodemvocht, is de kans op klachten groot. 

In juli is de piek voorbij, maar bloeien nog altijd bepaalde grassoorten. Ook de kruiden, zoals de zuring en weegbree, bloeien in mei, juni en juli en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken. De pollenconcentraties van deze plantensoorten blijven wel beduidend lager dan die van gras. In de tweede helft van juli en in augustus kan ook de bijvoet klachten veroorzaken. 

Wie alleen gevoelig is voor boompollen kan een betere periode tegemoet zien, omdat bijna alle bomen uitgebloeid zijn. De berk, die sterk allergeen pollen verspreidt, bloeit inmiddels niet meer.

Hooikoorts door bloeiend gras

Foto: AdobeStock / pololia

Tips tegen hooikoorts

Ongeveer een miljoen Belgen krijgen allergische klachten van stuifmeel van grassen. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) hooikoortsmedicatie.

  • Douchen voor naar bed gaan om pollen uit het haar te wassen en kussen schoon te houden.

  • Was kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in de ogen.

  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht 

  • Draag ook buiten een mondkapje op zonnige dagen

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook