Europees paasvakantieweer: waar wordt het warm

29 maart 2023, 10:40

Het strand van Portimão in Portugal wordt weer in gereedheid gebracht. Foto: Robert van Dam

Volgende week begint de paasvakantie en in dit artikel kijken we naar het weer in Europa. Waar kan je al genieten van de lentezon en waar heb je juist de paraplu nodig.

Gisteren schreven we al wat je kan verwachten als je in eigen land blijft in de paasvakantie. In dit artikel gaan we de grens over en we beginnen in de landen direct om ons heen. In Nederland is het net als in België volgende week vaak droog met flink wat zonneschijn. Wel zijn de nachten vooral in de eerste dagen van de week koud met landinwaarts lichte vorst. Overdag stijgt het kwik naar 8-9 graden op de Waddeneilanden en naar 11 of 12 graden in Noord-Brabant.

Ook in Duitsland verloopt de aanloop naar Pasen aan de koude kant. In het weekend dalen de temperaturen en wordt het nog 4 tot 8 graden, in het Rijndal kan het nog 10 graden worden. Tijdens heldere nachten kan het tot 5 graden vriezen. Halverwege de week kunnen enkele buien voorkomen en daarbij kan het ook hagelen of sneeuwen. In het Middelgebergte, zoals in Winterberg, kan het sneeuwen. Doordat het in de nachten vaak vriest kunnen de sneeuwkanonnen nog hun werk doen. Het skigebied is open tot en met 10 april.

Hogere temperaturen in het zuiden

Ga je naar Frankrijk dan krijg je vaak met buien te maken. Toch schijnt ook de zon tussendoor. De temperatuur ligt veelal tussen 11 en 14 graden op de meeste plaatsen. Rij je wat verder door naar bijvoorbeeld de Côte d’Azur dan schijnt vaak de zon en is het droog. De temperatuur is met 15 tot 18 graden ook wat hoger. Ga je wintersporten dan kan je in de loop van de week in de Franse Alpen weer verse sneeuw verwachten.

Zonnig en warm

In Spanje en Portugal is het prima vakantieweer. De zon schijnt vaak en het blijft droog. In Barcelona stijgt het kwik naar 18 graden en in Madrid kan het 20 graden worden. Later in de week neemt de kans op een bui geleidelijk weer toe en dan doet ook de temperatuur een klein stapje terug.

Op de Balearen is het droog en vrij zonnig met temperaturen rond 19 graden. Hetzelfde zonnige weerbeeld krijg je als je naar de Canarische Eilanden gaat. Het is er met ongeveer 24 graden ook warmer. Let wel op de zonkracht, want die is zeer hoog met UV-index 10. De huid is na de winter nog bleek en je kan dan ook zo verbranden. Smeer je dus goed in.

Wisselvallig in het zuidoosten van Europa

In Italië schijnt de zon, maar vooral in het zuiden komt het tot flinke buien. Ook in Griekenland en op de Balkan komt het vaak tot stevige buien. In de hogere delen valt sneeuw. De temperaturen zijn gematigd en op Kreta is het maximaal 15 graden. Heb je een stedentrip naar Athene op het programma staan, dan mag je temperaturen van een graad of 18 verwachten. Ook in Turkije komt het vaak tot buien, maar aan de zuid- en westkust is het wel warm met temperaturen van 18 tot 22 graden.

Kouder in het westen en noorden

Op de Britse Eilanden schijnt geregeld de zon en het blijft, op een lokale bui na, meest droog. De temperatuur stijgt naar 11 graden in Schotland en naar 14 in Engeland. Ook in Scandinavië is het vaak droog en schijnt de zon flink. In de nachten komt het vaak tot vorst, overdag is het 5 tot 10 graden.

Waar je ook heengaat in Europa, de laatste verwachtingen lees je altijd in het weerbericht Europa.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht