Dit wordt het weer in de eerste week van de paasvakantie

28 maart 2023, 15:01

Foto: Tineke Druijf

Op warm lenteweer hoeven we voorlopig niet te rekenen, maar het wordt wel prima doe-weer. Wat je volgende week kan verwachten lees je in dit weerbericht voor de eerste week van de paasvakantie.

Het einde van deze week verloopt behoorlijk nat. Vooral op vrijdag en zaterdag wordt veel regen verwacht. Alles over het weer tot en met het komende weekend lees je ons uitgebreide weerbericht.

Weeromslag in het weekend

De regen trekt in de nacht naar zondag weg naar Frankrijk. Zondag breekt vanuit het noordoosten de zon waarschijnlijk al snel door. In de namiddag is het ronduit zonnig met slechts enkele stapelwolkjes. Het wordt 8 tot 11 graden bij een zwakke tot matige noordoostenwind.

Rustig, vaak droog en vrij koud

Het weerbeeld voor de eerste dagen van volgende week ziet er rustig en overwegend droog uit. De wind houdt een voorkeur voor het noordoosten en is veelal zwak of matig van kracht.

De temperaturen zijn zeer waarschijnlijk vrij laag voor begin april. In de namiddag is het 7 tot 9 graden in de Ardennen en 10 tot 12 graden in de rest van het land. In de nachten daalt het kwik naar het vriespunt en in de Ardennen komt het vrijwel elke nacht tot een paar graden vorst. Ter vergelijking: begin april zijn in Laag- en Midden-België maxima van 12 tot 14 graden en minima van een graad 3 tot 5 graden gebruikelijk.

Rijp na een koude aprilnacht. Foto: Willy Bonnink-Naves
Rijp na een koude aprilnacht. Foto: Willy Bonnink-Naves

Zon maakt veel goed, maar pas op met zonnen

We mogen volgende week hopen op veel zonneschijn met gemiddeld zo’n 7 uur zon per dag. Uit de wind en in de zon is het in de namiddag aangenaam toeven. Ga je tussen 12:00 en 15:00 uur enige tijd van de zon genieten dan is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken. De zon schijnt dan met zonkracht 4.

Na de winter is onze huid nog niet gewend aan een hoge zonkracht. De zon zorgt voor de aanmaak van melanine, waardoor de huid donkerder wordt. Dit pigment beschermt ons tegen het UV-licht. Na de winter is deze natuurlijke bescherming veel minder. Bij zonkracht 4 kun je in een halfuur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat de huid rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang.

Lees alles over de kracht van de zon.

Mogelijk houdt dit weerbeeld de hele week aan

Vanaf volgende week donderdag neemt de onzekerheid in de weersverwachting toe. Mogelijk volgt een overgang naar wat wisselvalliger weer, maar de kans dat het overwegend droge (en vrij koude) weer aanhoudt is iets groter.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht