Weekend weer: warme kleding nodig in eerste weekend van mei

29 april 2021, 09:58

In mei breekt de lente vaak definitief door, maar in het eerste weekend van mei zien we daar nog niets van.  Warme kleding is nog nodig. In dit weekendweerbericht vertellen we je welke temperaturen we kunnen verwachten en hoe groot de kans op regen is. 

De koude noordelijke winden weten deze lente van geen wijken. Dit weekend voert een noorden- tot noordwestenwind frisse lucht aan. Zaterdagochtend vroeg, tussen 6 en 7 uur, ligt de temperatuur maar net boven nul en op een enkele plaats vriest het licht. In de Ardense dalen kan het op grote schaal vriezen en in het hele land is vorst aan de grond goed mogelijk. Ook autoruiten kunnen bevriezen. Ga je vroeg naar buiten? Dan heb je dus niet alleen een winterjas, maar ook handschoenen nodig. 

Zo’n koude meistart had je waarschijnlijk niet op gehoopt. Maar het is zaterdag, tijdens de Dag van de Arbeid, helemaal geen slecht lenteweer. Na de koude start is de zon vaak te zien. Er ontstaan wel stapelwolken en in de middag trekt ook sluierbewolking over het land. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten.

Zaterdagmiddag: zomerjas, vitamine D en zonnebrandcrème

Het wordt zaterdagmiddag 11 graden aan de kust en in de Hoge Venen, 13 graden in het centrum en 14 à 15 graden in de Kempen. De wind maakt het dit keer niet extra koud, want die is slechts zwak tot matig uit het noorden tot noordwesten. Uit de wind en in de krachtige meizon kan het dan toch heerlijk zijn. In het binnenland kun je de winterjas ’s middags inruilen voor een zomerjas of een trui, zeker als je actief bezig bent. Normaal is het begin mei 15-18 graden. 

Sluierbewolking en stapelwolken

Foto: Miya Verleye

Er wordt zonkracht 4-5 verwacht. Daarmee kan je onbeschermde huid midden op de dag, tussen 12 en 15 uur, na 25-50 minuten verbranden. Ons advies: doe twintig minuten onbeschermd vitamine D op in de zon en smeer je daarna in met zonnebrandcrème. 

Zondag zon en stapelwolken

Ook zondag is het prima weer voor actieve buitenactiviteiten zoals tuinieren, wandelen of sporten. De dag start waarschijnlijk iets minder koud dan zaterdag met temperaturen rond een graad of 3. Overdag is het juist wat frisser met maxima van 10-13 graden. De wind is ook duidelijker aanwezig, met op de meeste plaatsen een matige noordwestenwind (windkracht 3-4). Voor het gevoel is het hierdoor nog een paar graden frisser. Ook voor zondag adviseren we dus warme kleding

Het grootste deel van de tijd is het zondag droog met een mix van zon en stapelwolken, maar verspreid over het land ontstaan enkele buien. Wie pech heeft haalt dus een nat pak. Hoe fris het ook is, tijdens zonnige perioden kan een onbeschermde huid midden op de dag opnieuw binnen 25-50 minuten verbranden. De zonkracht heeft dan ook niets te maken met de temperatuur, maar alles met de hoge stand van de zon en de dikte van de ozonlaag. Meer daarover lees je hier. 

En hoe het weer na het weekend wordt lees je natuurlijk in het meest uitgebreide weerbericht van België

Hoofdfoto: Bart Goudeseune

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook